Tradycyjne śniadanie tych, którzy żyją powyżej 100 lat: według nauki w Hiszpanii powinno się go jeść częściej

W zależności od obszaru świata. Nawet w Hiszpanii tradycyjnie pierwszy posiłek dnia różni się w zależności od wspólnot autonomicznych. Różnią się one również w zależności od osobistego wzorca odżywiania: od miski smoothie nawet prosty jogurt z owocami, trochę tostów i z kawą lub bez. W odmianie jest przyprawa.

Jakie jednak śniadanie byłoby najwłaściwsze, gdyby naszym celem było przedłużenie i polepszenie życia? Śniadanie, znane z ukucia koncepcji „niebieskich stref”, skupiających największą populację stulatków na świecie, byłoby śniadaniem podstawowy filar długowieczności.

Jak wyjaśnia, śniadanie zwykle odkłada do niemal południa. A jego pierwszym posiłkiem w ciągu dnia jest nic innego jak zupa minestrone. Jest to typowy śródziemnomorski przepis z jednej z „niebieskich stref” bardzo blisko Hiszpanii, tzw wyspa Sardynia.

Co to jest minestron

Według Buettnera byłoby to możliwe dodać do 10 dodatkowych lat życia poprzez zdrowe nawyki. Należą do nich spożycie owoców i warzyw, aktywność fizyczna oraz domowa kuchnia. Zupę Minestrone przygotowuje się w domu, nie zaleca się gotowych przetworów. Potrzebujesz tylko kilku kilka roślin strączkowych, ziemniaków i warzywchoć każdy ma swój sposób na przygotowanie tej zupy.

[]

Zupa Minestrone ma połowę zalecanego dziennego spożycia błonnika, oprócz różnych podtypów tego składnika odżywczego. „Nasz mikrobiom składa się z około 100 miliardów różnych gatunków bakterii, a gdy podasz im smaczny błonnik, wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które trafiają do naszego krwioobiegu”. Wyjaśnić.

„Są zdolni do zmniejszyć stan zapalny i poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego, a także współpracować przy produkcji podstawowych składników hormonów organizmu” – kontynuuje. Zupa Minestrone to doskonały sposób na uzyskanie szeroką gamę składników odżywczych w jednym daniu, coś bardziej znaczącego w krajach, które jedzą głównie według „diety zachodniej”, która nie osiąga zalecanego spożycia owoców i warzyw.

Ta zupa zawiera rośliny strączkowe, ziemniaki i produkty pełnoziarniste jęczmień. Wszystkie zapewniają zupie znaczne bogactwo w białka pochodzenia roślinnego, wolno wchłanialne węglowodany i mikroelementy, takie jak potas czy magnez oraz witaminy, takie jak B6, B9 czy kwas foliowy i witaminę C. Ponadto, wersje domowe są najczęściej przygotowywane w wersji domowej. mniej bogata w sód (sól) niż przygotowane lub konserwowane.

Rośliny strączkowe, warzywa i ser to typowe składniki minestrone.

Gtres.

Wreszcie zupa minestrone to świetna okazja, aby ograniczyć marnowanie żywności, oprócz tego, że jest opcją ekonomiczną: rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, pomidory i warzywa. W tym drugim przypadku Buettner sam komentuje, że wykorzystuje zazwyczaj resztki kapusty, jarmużu czy boćwiny, które ma w lodówce.

Cztery wskazówki, jak to zrobić

Chociaż sposoby przygotowania zupy minestrone są różnorodne, w przepisie zmieści się każda zupa jarzynowa z dodatkiem ziemniaków i roślin strączkowych. Jeśli nie mamy ochoty na śniadanie, Buettner radzi sięgnąć po nią na lunch lub kolację. To powiedziawszy, dziennikarz oferuje 4 wskazówki dotyczące przygotowania własnej zupy minestrone:

Użyj składników, które lubimy. Fasolę możemy np. zamienić na ciecierzycę. Nie trzeba też zawsze używać ziemniaków, można je zastąpić maniokiem lub słodkim ziemniakiem. Ponadto istnieje możliwość dodania przyprawy że chcemy Istotą tej zupy jest to, że składniki są naturalne i całe, a nie wykorzystuje się ultraprzetworzonej żywności.

Gotowanie wsadowe oszczędza czas: Kolejną wskazówką autora, mającą zastosowanie w życiu w ogóle, jest gotowanie partiami, a nie jednostkami. Oznacza to, że przygotuj kilka porcji jednocześnie i zachowaj na inne dni, co pozwoli nam zaoszczędzić czas i wysiłek. Można je przechowywać w lodówce, jeśli mamy zamiar wkrótce je spożyć, lub zamrozić pojedynczo w szklanych pojemnikach przystosowanych do kuchenki mikrofalowej.

Dodaj zdrowy tłuszcz: Buettner lubi dodawać awokado, parmezan czy oliwę z oliwek, co w Hiszpanii jest preferowaną opcją, choć nie musi być jedyną. Podobnie radzi również dodanie białka zwierzęcego, takiego jak indyk lub kurczak, jeśli lubimy.

Bulion warzywny zamiast wody: Na koniec, w celu poprawy smaku zupy, Buettner radzi również zamiast wody używać bulionów warzywnych, co docenią ci, którzy mają trudności z nawadnianiem organizmu w ciągu dnia.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *