Gwiazdy te są obowiązkowym elementem bożonarodzeniowego stołu w Niemczech. Uważa się, że ich przygotowanie rozpoczęło się w XVI wieku. Ponieważ cynamon i cukier były wówczas niezwykle drogimi potrawami, tylko zamożni Niemcy mieli okazję delektować się tym świątecznym deserem. W domach „zwykłych” ludzi tradycja ich wytwarzania rozpoczęła się gdzieś w XIX wieku.
Co ciekawe, im dłużej leżą, tym stają się bardziej miękkie.
Składniki potrzebne na bułeczki cynamonowe:
200 g zmielonych migdałów
140 g cukru pudru
2 białka jaj
2 łyżki cynamonu
szczypta soli
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Białka ubić razem z cukrem pudrem. Zarezerwuj ćwierć szklanki mieszanki na lukier.
Z pozostałą mieszanką wymieszaj zmielone migdały, cynamon i sól. Mieszać aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Owiń powstałą mieszaninę w folię i włóż do lodówki na około 30 do 60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Przygotuj dwie blachy do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia.
Ostudzoną masę wyłóż na płaską powierzchnię posypaną cukrem zwykłym. Rozwałkuj mieszaninę na grubość około jednego centymetra.
Za pomocą foremki do gwiazdek wycinaj ciasto i formuj gwiazdki, które następnie układaj na papierze do pieczenia. Z reszty ciasta ponownie zagnieć, spłaszcz i ponownie uformuj gwiazdki. Powtarzaj proces, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
Przykryj ciastka zarezerwowaną mieszanką białek i cukru pudru do posypania.
Piec ciastka w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około piętnaście minut, to znaczy do momentu, aż ciastko będzie wyglądać na upieczone, a polewa będzie nadal biała.
Przed podaniem pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć.