„To wszystko marketing, okłamywano nas od dziesięcioleci”: biochemik obala mit o zdrowym śniadaniu – oto, co powinniśmy jeść

Wiele osób zajmujących się zdrowym odżywianiem zaleca określone produkty na śniadanie, co okazuje się faktycznie prowadzić do utraty energii i większego spożycia kalorii w dalszej części dnia.

Jeśli lubisz zaczynać dzień od tostu lub pełnej miski płatków zbożowych na słodko i ewentualnie szklanki soku pomarańczowego, nie mamy dla Ciebie dobrych wiadomości.

Zdaniem ekspertów taka dieta może prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, jeszcze większej potrzeby na słodycze i nie jest korzystna dla zdrowia i sylwetki.

Co zatem warto jeść na śniadanie?

Francuski biochemik Jesse Enchosp ostrzegł niedawno na konferencji „Koszt złej diety”, że społeczeństwo jest oszukiwane do sięgania po słodkie przekąski za pomocą „marketingu, który okłamywał nas przez dziesięciolecia”.

Jak podkreśliła, sok pomarańczowy jest reklamowany jako zdrowy, mimo że zawiera około siedmiu łyżek cukru w ​​szklance i odradza słodkie musli, tosty i inne produkty powszechnie polecane na śniadanie.

Według biochemika żadne jedzenie nie jest zakazane, ale trzeba je jeść w dozwolonych ilościach i o właściwej porze dnia, a jeśli zjesz na śniadanie coś słonego, to na dłużej będziesz syty, a ty nie będzie stale podjadać, aby „uzupełnić” cukry.

„Od lat nam mówią: rano pij sok pomarańczowy, to doda energii”, „Śniadanie powinno być słodkie, jeść słodycze i płatki zbożowe”, ale to wszystko kłamstwo – uważa.

„Przemysł spożywczy wymyślił jedzenie słodkiego śniadania tylko po to, by zarabiać pieniądze, ponieważ śniadanie jest bardzo opłacalne” – mówi Enchosp.

Co warto jeść na śniadanie?

Jak podkreśla, najlepsze śniadanie to takie, które jest białkowe, a to bardzo ważne, jeśli chcemy zachować sytość na dłużej. Białko jest niezbędne dla organizmu, ale jemy go za mało.

„Na śniadanie można zjeść resztki z obiadu – jeśli zostały Ci ryby, warzywa, zjedz to” – radzi Jesse Enchosp.

Swoją drogą jest autorką książki „Bogini glukozy” i zwraca uwagę, że słodkie śniadanie zmniejsza energię krążącą w organizmie. Następnie następuje spadek poziomu cukru, co dodatkowo powoduje zmęczenie, głód i zwiększoną ochotę na jedzenie.

Jeśli zaczniesz jeść na śniadanie produkty zawierające więcej białka, takie jak jajka, awokado czy ryby, a następnie błonnik z warzyw, wówczas organizm uzyska stabilną energię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *