Chcesz przygotować pyszne i piękne wizualnie desery w zaciszu własnego domu, zupełnie jak z cukierni? Dzięki naszym prostym wskazówkom, jak prawidłowo pracować z galaretką czy żelatyną, bez problemu poradzisz sobie z tym zadaniem i będziesz mieć pewność siebie jako mistrz cukiernictwa. Od teraz Twoje desery będą nie tylko smakiem, ale także przeżyciem wizualnym, któremu nikt nie będzie się mógł oprzeć!
Galaretka i żelatyna, jaka jest różnica?
Zanim porozmawiamy więcej o galarecie i żelatynie, warto wyjaśnić podstawowe różnice między na pierwszy rzut oka bardzo podobnymi składnikami, których skład, właściwości i zastosowanie znacznie się różnią. Żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego i przygotowując śmietanę czy galaretę nie wolno jej gotować, a jedynie podgrzewać. Natomiast galaretka jest pochodzenia roślinnego i w trakcie jej przygotowania należy ją gotować przez co najmniej 1 minutę.
Galareta jest pochodzenia roślinnego, sporządzony na bazie ekstraktu z wodorostów lub agaru. Dzięki swojemu składowi po zastygnięciu może uzyskać gęstszą konsystencję i jednolity, zwarty kształt. Aby galaretka dobrze zadziałała, płyn należy gotować przez co najmniej 1 minutę. Jest to idealny wybór do przygotowania pięknie twarde i przezroczyste galaretki owocowe niczym z cukierni.
To nie jest galaretka jak galaretka
Tak, nawet galaretka ma swoje specyficzne różnice. To zależy od tego, jaki deser zamierzasz przygotować. Chcesz dostać ciasto z cienką czy grubą warstwą galaretki? Odpowiednio rozróżniamy zastosowanie galaretki cukierniczej i galaretki tortowej. Ponadto różnią się składem, kolorem i właściwościami. Przyjrzyjmy się więc bliżej:
Galaretka tortowa Dr. Oetkera jest pochodzenia roślinnego, sporządzony na bazie ekstraktów z wodorostów. Dzięki Cake Jelly Dr. Oetker, masz gwarancję sukcesu! Stanowi idealne zakończenie wszelkich ciast owocowych. Dzięki niemu owoc nabiera pięknego połysku pod cienką warstwą galaretki, a jednocześnie pozostaje pięknie świeży, jakby dopiero co został zerwany. Podkreśla kolor owoców i stanowi idealne zakończenie każdego ciasta owocowego lub deseru. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy wymieszać z 250 ml wody lub soku owocowego, gotować przez 1 minutę i zalać owoce. Dostępna przezroczysta i czerwona galaretka tortowa.
Aby podkreślić kolor i połysk truskawek, malin, wiśni czy innych czerwonych owoców sięgnij po . Jeśli chcesz podkreślić kolor i połysk innych owoców, idealnym wyborem dla Ciebie będzie .
Można uzyskać inną ciekawą kolorystykę, np. poprzez zagęszczenie soku z kompotu lub przecedzonego soku owocowego w połączeniu z klarowną galaretką. Nie zapominaj, że kreatywność podczas pieczenia nie ma granic! Bądź odważny i wypróbuj wyjątkowe kontrasty kolorystyczne. Ciekawa jest na przykład galaretka z czerwonego ciasta w połączeniu z ananasem lub kiwi.
Cenne rady jak przygotować odpowiednią galaretkę
- Przed nałożeniem galaretki ciasto należy pokryć cienką warstwą kremu lub dżemu.
- Jeśli galaretka za bardzo stwardnieje przed użyciem, można ją krótko podgrzać.
- Po ugotowaniu galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu należy ją chwilę odstawić.
- Letnim polewać nadzienie, w przeciwnym razie nadzienie może się rozpuścić pod wpływem wysokiej temperatury.
- Gdy galaretka stwardnieje, wystarczy ładnie pokroić ciastka. Do tego potrzebny jest ostry, cienki nóż i równomiernie tniemy.
Jeśli zastosujesz się do naszych prostych rad, galaretka będzie nie tylko smaczna, ale powstały deser będzie również wyglądał niesamowicie. Polecamy wypróbować ten przepis na Tartę Truskawkową, wystarczy cienka warstwa Dr. Cake Jelly. Oetker i truskawki pozostaną pięknie świeże.
Tarta truskawkowa
Galaretka cukiernicza Dr. Oetkera jest pochodzenia roślinnego na bazie agaru. Profesjonalny produkt do domowego przygotowania bardzo wysokiej i solidnej warstwy galaretki do ciast i deserów, która będzie wyglądać jak z cukierni. Jest wyjątkowo mocny i wyraźny! Przygotowanie jest proste – wystarczy wymieszać z 0,5 l płynu i gotować przez 1 minutę. Możesz użyć wody lub soku owocowego. Z jednego opakowania można przygotować 0,5 l galaretki czerwonej lub żółtej.
Żelatyna wręcz przeciwnie, jest to naturalne rozpuszczalne białko pochodzenia zwierzęcego. Ma doskonałe właściwości i doskonale trzyma swój kształt. Rozpuszcza się w wodzie przy umiarkowanym ogrzewaniu i krzepnie po ochłodzeniu. Stosowany jest głównie do przygotowania różnorodnych kremów i nadzień, deserów, słonych galaretek i dżemów.
Na rynku znajdziesz kilka rodzajów żelatyny, spośród których możesz wybierać według swoich preferencji:
- Plasterki żelatyny Dr. Oetkera to wszechstronny pomocnik w kuchni, który nadaje się zarówno do słodkich, jak i słonych odmian żywności. W opakowaniu znajduje się 6 plasterków, które wystarczają na 0,5 l płynu. Przygotowanie jest proste, plastry należy pozostawić w wodzie, a następnie wycisnąć. Ciągle mieszając, podgrzewać (uważać, aby nie zagotować) aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny w płatkach natychmiast dodać 2 łyżki śmietanki lub soku. Następnie wprowadź pozostały krem.
- Żelatyna do kremów usztywniających Dr. Oetkera to przezroczysta, drobno mielona żelatyna stosowana do przygotowania śmietanek, twarogów, kremów i nadzień jogurtowych oraz do przygotowania deserów na bazie soków owocowych. Doskonale trzyma swój kształt. Przygotowuje się go mieszając zawartość torebki z 4 łyżkami wody i pozwalając jej „pęcznieć” przez około 10 minut. Delikatnie podgrzewaj, ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Uwaga, nie wolno go gotować! Aby żelatyna działała prawidłowo, nie należy jej gotować. Dodajesz kilka łyżek nadzienia i wlewasz je do pozostałej śmietany.
- Żelatyna do jajecznicy z galaretką Dr. Oetkera jest specjalnie opracowany do przygotowywania różnych słonych galaretek, dżemów i galaretek. Charakteryzuje się wyjątkową sztywnością, dzięki czemu doskonale trzyma swój kształt. Przygotowanie jest proste, wystarczy rozpuścić je w gorącej wodzie, marynacie lub bulionie i stosować według ulubionego przepisu.
- Usztywniacz żelatynowy Dr. Oetkera idealnie nadaje się do przygotowywania bitej śmietany, jogurtów, twarogów oraz ciast i deserów z kremem. Zamiast klasycznej żelatyny można użyć usztywniacza żelatynowego. Przygotowanie jest szybkie i łatwe. Brak ogrzewania! Przygotuj schłodzoną żelatynę. Wystarczy wymieszać ze 100 ml wody i dodać do kremu lub nadzienia.
Cenne rady jak prawidłowo przygotować żelatynę
- Uwaga, żelatyny nie wolno gotować! Aby działała prawidłowo, nie należy jej gotować.
- Jeśli Twoja żelatyna nie stwardniała nawet po kilku godzinach w lodówce, możliwe, że podgrzałeś ją do wyższej temperatury – ponad 90 stopni.
- Jeśli przygotowujesz deser lub ciasto z kilkoma warstwami żelatyny, ważne jest, aby poprzednia warstwa odpowiednio ostygła i stwardniała.
- W przypadku ananasa, kiwi czy fig występują specyficzne enzymy, które hamują żelowanie, przez co żelatyna może nie stwardnieć prawidłowo. Dla lepszego efektu polecamy lekko zagotować ten owoc.
- Jeśli chcesz zabarwić żelatynę bez użycia barwnika, zamiast wody możesz użyć soku owocowego, soku lub mieszanki owocowej w kolorze, jaki chcesz uzyskać.
Świetne inspiracje przepisami znajdziesz na stronie www.oetker.sk.