Refluks żołądkowy – co jest naprawdę niebezpieczne Myślisz, że to tylko zgaga i jak jej uniknąć
Pieczenie w klatce piersiowej, nieprzyjemny gorzki smak w ustach, silny obrzęk – wszystkie te objawy są związane z refluksem żołądkowym. Choroba refluksowa przełyku (GERD), znana również jako refluks żołądkowy, to medyczny sposób opisania zgagi.
Refluks żołądkowy występuje, gdy żołądek nie jest w stanie nadążyć za tym, co zjadłeś, a kwaśna zawartość żołądka cofa się do przełyku.
Ten pozornie nieszkodliwy kwas powoduje podrażnienia i stany zapalne, zwęża przełyk i prowadzi do nudności, kaszlu, pieczenia w gardle i zniszczenia szkliwa zębów.
Dlatego tak ważne jest, aby pamiętać o liście pokarmów, których należy unikać, jeśli często martwisz się tą chorobą.
Pokarmy powodujące zgagę
Czekolada
Jeśli kochasz czekoladę i często cierpisz na zgagę, czas powiedzieć „nie” temu słodkiemu przysmakowi. Czekolada jest szkodliwa dla osób cierpiących na refluks żołądkowy z dwóch powodów.
Po pierwsze, zawiera kofeinę i inne stymulanty, takie jak teobromina, które powodują refluks. Po drugie, czekolada ma wysoką zawartość tłuszczu, co oznacza, że jej trawienie zajmuje więcej czasu.
Alkohol
Do refluksu przyczyniają się wszelkiego rodzaju napoje alkoholowe. Według badań spożycie 210 ml. lub więcej alkoholu tygodniowo jest jednym z czynników powodujących zgagę.
Kawa
Kofeina pobudza produkcję soku żołądkowego poprzez zwiększenie ilości kwasu solnego. Jej nadmiar prowadzi do zapalenia przełyku (esophagitis), którego głównym objawem jest zgaga.
Oprócz kawy należy unikać pokarmów i napojów zawierających kofeinę, takich jak czarna herbata, słodkie napoje gazowane i napoje energetyczne.
Pomidory
Jeśli masz już refluks żołądkowy, powinieneś unikać pomidorów i gotowanych sosów. Pomidory, cytryny, jabłka są bogate w kwas askorbinowy, który może podrażniać żołądek i przełyk.
Kiedy jesz pomidory, żołądek zaczyna wytwarzać zbyt dużo kwasu żołądkowego, co powoduje zgagę i inne problemy.
Napój gazowany
Dlaczego nie mogę pić napojów gazowanych? Gaz w nich gromadzi się w żołądku i powoduje odbijanie. Osłabia także dolny zwieracz przełyku, dlatego z diety należy wykluczyć wodę gazowaną i podobne płyny.
Zapobieganie refluksowi żołądkowemu
Oto wskazówki, jak uniknąć zgagi i refluksu żołądkowego.
Utrata wagi
Udowodniono naukowo, że utrata 8-10% masy ciała znacząco zmniejsza objawy refluksu żołądkowego.
Zmiana diety
Pierwszy krok polega na wyeliminowaniu z diety głównych „przestępców”, takich jak pikantne potrawy, czekolada, alkohol i fast foody.
Śpij na lewym boku
Spanie na prawym boku lub na brzuchu powoduje ucisk na jelita i objawy refluksu żołądkowego.
Trawienie jedzenia
Intensywna aktywność fizyczna bezpośrednio po posiłku lub niewłaściwie dobrane ćwiczenia mogą również powodować zgagę. Jeśli zdecydujesz się na ćwiczenia, nie zaczynaj od razu po jedzeniu.
Curling, wspinaczka lub ćwiczenia powodujące nagłą zmianę pozycji ciała mogą również powodować refluks żołądkowy. Zwróć na to uwagę przy wyborze rodzaju obciążenia.
Jedz małe porcje
Staraj się jeść często, w małych porcjach. Odpowiednia ilość pokarmu w żołądku pomaga w prawidłowym krążeniu kwasu żołądkowego.
Pij herbaty ziołowe
Herbata z kozieradki i rumianku to skuteczny ludowy środek na objawy refluksu żołądkowego. Herbata miętowa to kolejny dobry pomysł. Pomaga uporać się z niestrawnością czy uczuciem wzdęć.
Krótko mówiąc, wydaje się, że lista ograniczeń jest zbyt długa i o najbardziej lubianych produktach trzeba będzie zapomnieć na zawsze. To nie jest takie.
Oczywiście w okresie zaostrzeń chorób układu pokarmowego dieta staje się sposobem na życie, jednak rzadko kiedy trwa dłużej niż kilka tygodni.
Potraktuj te ograniczenia jako szansę na poprawę swojego zdrowia. Efektem tej pracy jest poprawa kondycji i pozbycie się zgagi