To najsłodsza z włoskich dyni, z której nawet skórki się nie wyrzuca: jak ją najlepiej wykorzystać

Jeśli lubisz dynie, koniecznie musisz wiedzieć, która dynia jest najbardziej lubiana we Włoszech i możesz także użyć skórki.

W końcu nadeszła jesień i miłośnicy dyni mogą teraz i od kilku miesięcy podawać ją na stół na wiele różnych sposobów. Faktycznie jest to pyszny i pożywny składnik, doskonały do ​​najróżniejszych przetworów kulinarnych.

Od dań pikantnych po desery, od przystawek po pierwsze dania, od drugich dań po dodatki, dynia jest w stanie zaspokoić gusta każdego. Między innymi nie powinno go nigdy zabraknąć w menu, bo tak jest bogaty w dobroczynne właściwości.

Jest na przykład doskonałym źródłem beta-karotenu i przeciwutleniaczy, ma działanie przeciwzapalne, ułatwia diurezę i jest bogaty w błonnik, który sprzyja przywróceniu równowagi flory jelitowej. Ponadto zawiera ważne dla zdrowia organizmu sole mineralne, takie jak wapń, potas, sód, magnez, fosfor i jest bogata w witaminę E.

Krótko mówiąc, istnieje wiele dobrych powodów, aby podać tę dynię na stół… A tak przy okazji, czy zrozumiałeś, która to dynia?

Dynia Delica jest najbardziej lubiana przez Włochów

Nazywa się Delikatny Jest to odmiana dyni bardzo ceniona ze względu na swoją słodycz i wszechstronność w kuchni. Charakteryzuje się ciemnozieloną i szarą skórką bez bruzd, z intensywnym i zwartym miąższem pomarańczowym.

Dzięki słodkiemu miąższowi dynia Delica jest idealna do wielu dań – buttalapasta.it

W szczególności ta odmiana, spośród wszystkich, które proponujemy spróbować, jest szczególnie znana ze swojego bogatego, delikatnego i słodkiego smaku.

Ta cecha sprawia, że ​​idealnie nadaje się do przygotowywania niesamowitej różnorodności pikantnych potraw, takich jak zupy i przeciery, doskonale nadaje się do piekarnika, a także doskonale nadaje się do gotowania.

Ale idealnie nadaje się również do robienia nadzienia lub tworzenia .

Aby jak najlepiej docenić jej smak, zawsze trzeba wiedzieć, co to jest i dotyczy to również dyni Delica.

Warzywa zebrane z włoskich upraw można znaleźć na rynku już w lipcu i kontynuować je w miesiącach letnich, czyli sierpniu i wrześniu. Pełnia sezonu przypada na październik, listopad, grudzień, ostatnie okazy można podziwiać w styczniu.

Z pewnością inne dynie Delica znajdziesz na rynku nawet w miesiącach od stycznia do lutego, ale z pewnością pochodzą one z Republiki Południowej Afryki lub innych części świata.

O całym koszyku z owocami i warzywami opowiadaliśmy już Wam, zdradzając kilka trików, które mogą przydać się przy kolejnych zakupach, ale poniżej zdradzimy, jak wykorzystać skórkę Delicy, a także pestki, bo ta dynia nie nic nie jest wyrzucane!

Jak używać nasion i skórki

Możesz użyj dyni z całą skórką dla Ciebie lub możesz dodać go do deserów i możesz zrobić m.in

Wreszcie nasiona doskonale nadają się jako przekąska do opiekania w piekarniku lub na patelni, ale można je także wykorzystać, aby wzbogacić je o chrupiącą nutę lub posmarować je jeszcze lepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *