To najlepszy przepis na świątecznego indyka

Święta już pukają do drzwi i czas zacząć myśleć o tym, co dokładnie postawisz na stole i jak to przygotujesz. Aby Ci pomóc, postanowiliśmy przedstawić Ci unikalny przepis, który sprawi, że Twój świąteczny stół stanie się prawdziwym marzeniem i nie pozostanie po nim prawie nic do jedzenia.

Jednym z najbardziej znanych dań przygotowywanych na najjaśniejsze święta Bożego Narodzenia i Nowego Roku jest nadziewany indyk, pisze

Oferujemy ciekawy i pyszny przepis na przygotowanie go w domu.

mięso z indyka – 1 indyk większy + jego dodatki
por – 3 gałązki
grzyby – 200 g, posiekane
ryż – 350 g
suszone morele – 100 g
rodzynki – 100 g, od Golden Raisin
śliwki – 100 g suszonych
czosnek – 1 łyżka. prasowany
bułka tarta – 1 łyżka.
kminek – 1 łyżeczka grunt
czarny pieprz – 1 łyżka.
biały pieprz – 1 łyżeczka.
pikantny – 1 łyżeczka.
rozmaryn – 1 łyżka.
oregano – 1 łyżka.
tymianek – 1 łyżka.
wino białe – 150 ml
liść laurowy – 2 sztuki
sól
oliwa z oliwek – lub olej
* miary i ilości

INDYK NADZIEWANY – SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Indyka oczyścić, zachowując podroby, natrzeć w środku i na zewnątrz odrobiną soli, oliwy i wyciśniętego czosnku. Do środka wlej 1/2 białego wina i pozostaw na 1 godzinę, aż nabierze smaku, od czasu do czasu obracając.

Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż posiekany por, grzyby i podroby z indyka. Gdy wszystko będzie miękkie dodać przyprawy. Następnie wsypujemy wstępnie opłukany ryż i mieszamy, aż wszystko zostanie równomiernie rozłożone.

Dodać resztę wina, wymieszać i gdy tylko odparuje dolać szklankę ciepłej wody. Mieszaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodaj 2 szklanki wody i ponownie poczekaj, aż się wchłonie. Zdjąć farsz z ognia i dodać do niego posiekane suszone owoce. Pozwól nadzieniu ostygnąć.

Następnie napełnij indyka farszem i zszyj. Umieścić go na natłuszczonej patelni, na kawałkach cebuli, aby się nie przykleił. Obficie posmaruj całego indyka mieszanką 1-2 łyżek. papryka i oliwa z oliwek. Dodaj do patelni 2 łyżeczki. gorąca woda.

Przykryj patelnię folią aluminiową i włóż do nagrzanego, niskiego piekarnika. Pieczenie trwa około 5 godzin. Gotowego indyka wyjmujemy, usuwamy folię i za pomocą łyżki zalewamy otrzymanym na patelni sosem. Włóż ponownie do piekarnika, aż uzyska apetyczną opaleniznę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *