To najbardziej kompletna roślina strączkowa ze wszystkich w Hiszpanii, którą warto zjeść nawet na śniadanie.

Od pokoleń rośliny strączkowe zamieszkują Hiszpanię i są uważane za przestarzały, ciężki, a nawet tuczący pokarm. Ale nic z tego nie jest prawdą. Rośliny strączkowe nadal są jedną z najzdrowszych potraw, jakie możemy jeść, nie wszystkie potrawy, które je zawierają, są tak sycące, a do tego pomagają schudnąć. Ponadto prestiżowe instytucje, takie jak, podkreśliły, że poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Rośliny strączkowe wyróżniają się tym, że zawierają dużą ilość węglowodanów, białek i błonnika, ale praktycznie nie zawierają tłuszczu. Mimo to pamiętamy je jako ciężki posiłek, ale to dlatego, że tradycyjnie je towarzyszyliśmy Przetwory mięsne zawierające tyle tłuszczu co kaszanka czy chorizo. Teraz rośliny strączkowe najlepiej komponują się z warzywami i pełnymi ziarnami, co uzupełnia ich zdrowe właściwości.

Bez wątpienia te suszone nasiona to skarb zdrowia w dość niskiej cenie, ale czy są takie, które są lepsze od innych? Bardzo ważne jest, aby wszyscy byli zdrowi i dlatego Możemy kierować się tym, które z nich podobają nam się najbardziej: Cokolwiek dodamy, będzie korzystne. Istnieją pewne parametry, które pozwalają nam stwierdzić, że ciecierzyca jest prawdopodobnie najbardziej kompletną rośliną strączkową. Chociaż każda roślina strączkowa się czymś wyróżnia, ciecierzyca jest wyjątkowa.

Białka z ciecierzycy

Soczewicę wyróżnia najwyższa zawartość białka: według . Z kolei fasola zawiera najwięcej błonnika.: ponad 25% jego składu składa się z tego składnika odżywczego, np. Nie są zatem ani najbardziej białkowymi roślinami strączkowymi, ani tymi z największą ilością błonnika, chociaż zawartość obu substancji również jest dość wysoka.

Pokarmy roślinne mogą być dobrym źródłem białka, prawie tak samo jak produkty pochodzenia zwierzęcego. Obecnie występuje problem z białkami znajdującymi się w prawie wszystkich produktach roślinnych, polegający na tym, że są one zwykle niekompletne. Białka składają się z aminokwasów, a niektóre z nich są szczególnie niezbędne, to znaczy są Muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm ich nie wytwarza. Chociaż mięso zawiera wszystkie te aminokwasy, warzywom często brakuje jednego.

[]

Oczywiście kilka pokarmów roślinnych uważa się za pełnowartościowe białka, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, a do tej wybranej grupy zalicza się ciecierzyca. W każdym razie białka dowolnej innej rośliny strączkowej można uzupełnić prostym gestem: dodaniem płatków zbożowych. Niekompletne są także białka zawarte w zbożach, ale brakuje im aminokwasów, które mają rośliny strączkowe i odwrotnie. Oznacza to, że jeden pokarm uzupełnia drugi i dlatego zaleca się na przykład łączenie soczewicy z ryżem.

Korzyści

Białka służą nie tylko naprawie tkanek, a nawet zwiększeniu masy mięśniowej, ale także przyczyniają się do tego, że są one tak sycące. Oznacza to, że po ich zjedzeniu czujemy się mniej głodni. i dlatego nie spożywajmy więcej kalorii niż to konieczne. W ten sposób rośliny strączkowe pomagają nam schudnąć. Właśnie błonnik towarzyszący tym białkom jest substancją kojarzoną z innymi z wielu zalet ciecierzycy i która odzwierciedla

[]

„Zarówno suszone, jak i konserwowe rośliny strączkowe mają niski indeks i ładunek glikemiczny oraz zawierają amylozę, odporną skrobię, która jest powoli trawiona. Czynniki te pomagają zapobiegać nagłym skokom poziomu cukru we krwi i poziomu insuliny, które mogą poprawić kontrolę glikemii u osób chorych na cukrzycę typu 2”– wyjaśnia amerykański uniwersytet. Ponadto tego typu żywność o wysokim indeksie glikemicznym pomaga również zapobiegać wystąpieniu tego typu cukrzycy.

Ponadto błonnik ciecierzycy zawiera substancję zwaną rafinozą, która jest oligosacharydem, który po fermentacji w okrężnicy przez zamieszkujące ją pożyteczne bakterie staje się maślanem. „Maślan pomaga zmniejszyć stan zapalny w komórkach ścian jelit, co promuje regularność ruchu i być może zapobieganie rakowi jelita grubego„wyjaśnia Harvard. Wreszcie sterole zawarte w ciecierzycy obniżają poziom cholesterolu i przyczyniają się do lepszego zdrowia układu krążenia.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *