Klopsiki nie muszą być synonimem porażki! Warto poznać ten przepis i po niego sięgnąć, gdy nie masz odwagi przygotować obiadu lub gdy brakuje Ci czasu, a rodzina narzeka. W takim razie masz asa w rękawie: klopsiki możesz przygotować w krótkim czasie i na pewno się nie zawiedziesz. Jak robisz klopsiki? Zobacz jakie to proste.
Dlaczego klopsiki?
Choć nazwa klops jest zwykle zarezerwowana dla pieczonego mięsa, dziś na kulinarną tapetę przeniesiemy małe klopsiki. Nie musisz spędzać dużo czasu w kuchni, można je przygotować w mgnieniu oka i możesz je podać, gdy nie masz pomysłu na obiad. Dodatkowo można je podawać z różnymi sosami, a w tej wersji wystarczy ugotować ziemniaki, kaszę lub makaron i obiad jest jak malowany. Jak zrobić klopsiki? Czas dowiedzieć się, jakich składników będziesz potrzebować.
Składniki:
- Mielona wieprzowina (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (trzy łyżki)
- Mąka pszenna (jedna łyżka stołowa)
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
Do miski włóż mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie na gładką masę, a następnie uformuj małe klopsiki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie smażymy klopsiki, tak aby lekko się zarumieniły ze wszystkich stron. Gdy będą gotowe, podlewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy patelnię i gotujemy pod przykryciem nie dłużej niż kwadrans. Na koniec w osobnej misce wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody i polej tą mieszanką klopsiki. Po kilku chwilach, gdy sos zgęstnieje, obiad jest gotowy!
Nie zapomnij o innych składnikach
Jeśli znasz już podstawowy przepis na klopsiki, czas go ulepszyć. Mięso można aromatyzować na tysiąc sposobów: można dodać szczyptę curry, kurkumy lub pobawić się kompozycją suszonych ziół: majerankiem, tymiankiem, bazylią czy oregano. Niektórzy nie wyobrażają sobie klopsików bez cebuli i czosnku, dlatego można je uwzględnić także przy dodawaniu składników.
A co z sosem?
Można to przygotować na klopsiki w kilka chwil: wystarczy użyć pomidorów z puszki do duszenia i doprawić wszystko bazylią, aby powstał kremowy sos pomidorowy. Można natomiast obejść się bez mąki i zamiast niej dodać śmietanę i całość posypać sporą ilością koperku.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Aksamitny sos grzybowy odpowiedni na święta i nie tylko. Potrzebujesz tylko kilku składników, a resztę możesz zamrozić
Aromatyczna, domowa zupa grzybowa. Dodaj ten składnik zamiast śmietany – okazuje się szalony