Awokado to jeden z najwspanialszych darów natury. Matka Natura stworzyła ten owoc z myślą o kobietach, ponieważ jest idealny dla kobiecego ciała i pomaga w dietach.
U kobiet awokado ma taki sam kształt jak macica. Ponadto badania pokazują, że awokado zapobiega rakowi szyjki macicy i normalizuje produkcję hormonów. I jest jeszcze jedna niesamowita rzecz! Tak jak dziecko potrzebuje dziewięciu miesięcy, aby dojrzeć w łonie matki, tak awokado potrzebuje wszystkich 9 miesięcy, aby urosnąć od momentu kwitnienia do dojrzałego owocu.
Korzyści dla osób jedzących awokado:
- Oczyszcza krew ze szkodliwego cholesterolu. Kwas oleinowy, w który bogate jest awokado, aktywnie zapobiega tworzeniu się płytek cholesterolowych i oczyszcza z nich krew.
- Witamina E jest przechowywana w rekordowych ilościach w awokado. Chroni nasz organizm, czyli komórki, przed niszczycielskim działaniem wirusów, a także walczy ze zmianami związanymi z wiekiem na poziomie komórkowym.
- Poprawia pamięć i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Naukowcy udowodnili, że ich brak przyczynia się do rozwoju miażdżycy.
- Normalizuje pracę serca. Dzięki potasowi awokado może normalizować równowagę między wodą i solą i być bardziej odpornym na stres.
- Obniża ciśnienie krwi. Przyda się u pacjentów z nadciśnieniem, gdyż w naturalny sposób obniża ciśnienie. A jeśli bierzesz go regularnie, ciśnienie normalizuje się z czasem.
- Normalizuje krwawienie i krążenie krwi w organizmie. Dzięki kompleksowi witaminowo-mineralnemu zawartemu w awokado, czyli witaminie B2, żelazu i miedzi, zapobiega anemii (anemii, szczególnie u dzieci).
- Zwiększa wydajność. Awokado regeneruje układ nerwowy, likwiduje drażliwość, zmęczenie i senność.
- Awokado jest naturalnym przeciwutleniaczem. Aktywnie zwalcza niepowiązane rodniki.
- Zwiększa odporność. Dzięki zawartości witaminy C. Sprawdzi się w okresach grypy, a także będzie dobrym środkiem regenerującym dla osób cierpiących na różne choroby przeziębieniowe i wirusowe.
- Przydatny przy zaparciach. I w ogóle dla całego układu trawiennego.
- Awokado zapobiega rozmnażaniu się komórek nowotworowych. Według naukowców skład tego owocu cytrusowego składa się z fitoskładników i fitochemikaliów, które niszczą i zatrzymują rozwój niektórych nowotworów.
- Pomaga w przyswajaniu karotenoidów. Regularne dodawanie awokado do sałatki pomoże przyswoić od 7 do 15 razy. Karotenoid to naturalny pigment, który ma sens w procesie fotosyntezy, pomagając regulować równowagę między wodą i solą. Jest odczuwalny podczas tworzenia kości i zębów.
- Awokado pobudza pasję. Silny afrodyzjak. W starożytności stosowano go w celu zwiększenia potencji i płodności.
- Wzmacnia kości i zęby. Utrzymuje kości i zęby w dobrej kondycji dzięki zawartości wapnia i fosforu. Fosfor pomaga również w aktywności umysłowej.
- Źródło białka. Jest roślinnym odpowiednikiem mięsa zwierzęcego. Przyda się osobom chcącym rozbudować masę mięśniową.