TEST serów typu cheddar: Nie dał się zwieść barwnikowi, zdecydował nieskazitelny, intensywny smak

Czy jesteś miłośnikiem serów? W takim razie nie przegap tego testu. Cheddar to jeden z intensywniej aromatycznych serów, dlatego byliśmy ciekawi, który z zakupionych produktów spełni nasze oczekiwania. Swoją drogą, czy wiecie, że w Anglii co roku odbywa się festiwal serów cheddar? Znajdziesz tam różne rodzaje tego sera, a także konkursy związane z jego spożyciem lub produkcją.

Skąd pochodzi ser Cheddar?

Cheddar to rodzaj sera, który pierwotnie pochodzi z angielskiego hrabstwa Somerset. Jego nazwa pochodzi od wioski Cheddar, w której została wyprodukowana po raz pierwszy. Jest to twardy ser o wyraźnym smaku, który w zależności od czasu dojrzewania może wahać się od łagodnego do ostrego. Ser Cheddar dojrzewa stosunkowo długo, co nadaje mu mocniejszy i wyrazisty smak. Dojrzewanie może trwać od kilku miesięcy do kilku lat.

Tradycyjnie cheddar wytwarzany jest z mleka krowiego, choć dziś zapewne znajdziemy też cheddar z mleka owczego lub koziego. Cheddar może mieć również różną konsystencję – może być giętki, kruchy lub kruchy. Do naszego testu wybraliśmy sery ze zwykłych sklepów. Odkryliśmy, że różnią się nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Naszym zdaniem dwa produkty zostały niepotrzebnie zabarwione pomarańczowym barwnikiem. Niektóre marki nas rozczarowały, inne mile zaskoczyły, ale i my znaleźliśmy wyraźnych zwycięzców.

Irlandzki czerwony cheddar

  • Cena informacyjna: 1,70 euro (1,58 euro/100 g)
  • Waga: 107 gr

Tego cheddara można znaleźć w Kauflandzie, ale nie na półkach z innymi serami. Znajduje się przy ladzie z pokrojonymi serami. W naszym teście ten cheddar jest najtańszy.

Oceniamy to jako słabszą średnią. Ser produkowany jest w Irlandii, jednak na opakowaniu nie dowiedzieliśmy się o czasie dojrzewania. Poza tym opakowanie nie należy do najpraktyczniejszych. Punkty są również odejmowane za barwnik. Choć jest to karoten naturalny, uważamy, że występuje on niepotrzebnie. W przypadku innych serów widzimy, że produkcję można przeprowadzić nawet bez takiego dodatku. W tym przypadku jakoś brakuje typowego aromatu cheddaru – jest on bardzo słaby. Ten cheddar oceniamy również jako słabszy pod względem smakowym. Działa jak edam z subtelną nutą sera cheddar.

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1630 kJ/390 kcal
  • Tłuszcze: 32 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
  • Węglowodany: 0 g, w tym cukry 0 g
  • Białka: 26 gr
  • Sól: 1,9 g

Nasza ocena

Skład: ⚫⚫⚫⚪⚪
Smak: ⚫⚫⚫⚪⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚪⚪
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚪⚪
Opakowanie:
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚪⚪

Najlepszy Cheddar Tesco

  • Cena informacyjna: 3,79 euro (1,89 euro/100 g)
  • Waga: 200 gr

Prywatna marka Tesco Finest może pochwalić się kilkoma ciekawymi produktami. Ten cheddar, który nas miło zaskoczył, nie jest wyjątkiem. Na opakowaniu znajduje się przymiotnik „intensywny i kruchy”, co oznacza intensywny i kruchy lub kruchy. I tak właśnie jest.

Ser dojrzewający 12 miesięcy jest najbardziej intensywny ze wszystkich testowanych pod względem aromatu i smaku. Przy krojeniu lekko się rozpada, ale nie jest suchy ani twardy – to odpowiednia ilość kremu na języku. Jeśli go pokroisz, będzie również dobry sam jako przekąska. Można go jednak łatwo zetrzeć. Pochodzi z Anglii i zaliczamy go do grona zwycięzców naszego testu.

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1725 kJ/416 kcal
  • Tłuszcze: 34,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 21,7 g
  • Węglowodany: 0,1 g, w tym cukry 0,1 g
  • Białka: 25,4 g
  • Sól: 1,8 g

Nasza ocena

Skład: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫

Cheddar Milbona

  • Cena informacyjna: 2,49 euro (1,66 euro/100 g)
  • Waga: 150 gr

Cheddar Milbona znajdziesz w Lidlu. Zostało wyprodukowane w Wielkiej Brytanii, a na opakowaniu znajdziemy informację, że dojrzewało przez dziewięć miesięcy. Od razu zdradzimy, że w gronie zwycięzców zaliczamy również ten cheddar. Dodatkowo pod względem ceny jest drugim najtańszym ze wszystkich. W Lidlu serek ten znajdziemy także w wersji pomarańczowej. Obydwa sery są dokładnie takie same, tylko jeden z nich jest kolorowy. Naszym zdaniem jest to niepotrzebne i wolimy czysty oryginał.

Smakuje i pachnie jak cheddar z Tesco. Może jest nieco mniej intensywny w smaku, ale niewiele, a mimo to w tym teście przewyższa inne sery. Ma kruchą konsystencję, ale nie jest aż tak kruchy. To jednak zrozumiałe, bo to plasterki, a nie cały blok sera.

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1729 kJ/416 kcal
  • Tłuszcze: 34,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 21,7 g
  • Węglowodany: 0,1 g, w tym cukry 0,1 g
  • Białka: 25,4 g
  • Sól: 1,81 g

Nasza ocena

Skład: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫

Cheddar Kerrygold

  • Cena informacyjna: 3,19 euro (2,12 euro/100 g)
  • Waga: 150 gr

Cheddar marki Kerrygold kupisz w Billa. W naszym teście jest to najdroższy ser z ceną 3,19 euro. Jest produkowane w Irlandii i doceniamy fakt, że mleko pochodzi od krów pasących się na świeżym powietrzu na zielonej trawie. Okres dojrzewania tego sera jest krótszy i wynosi dokładnie trzy miesiące.

Z opisu produktu wynika, że ​​jest to łagodny irlandzki cheddar. Nie ma kruchej konsystencji, ale bardziej przypomina ser typu edam lub gouda. Smak jest mniej intensywny niż w przypadku serów Milbona i Tesco Finest, ale nadal możemy wyczuć delikatny aromat i smak cheddara. Jednak w tym przypadku słabiej oceniamy stosunek ceny do jakości. Ser nie jest zły i smakowo należy do lepszych z tego testu, jednak wolelibyśmy sery o intensywniejszym smaku i niższej cenie.

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1725 kJ/416 kcal
  • Tłuszcze: 34,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 21,7 g
  • Węglowodany: 0,1 g, w tym cukry 0,1 g
  • Białka: 25,4 g
  • Sól: 1,9 g

Nasza ocena

Skład: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak: ⚫⚫⚫⚫⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚫⚫⚫
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚪⚪

Cheddar K-Klasyczny

  • Cena informacyjna: 2,89 euro (1,65 euro/100 g)
  • Waga: 175 gr

Sery pod prywatną marką K-Classic znajdziesz w Kauflandzie. Od razu zdradzimy, że serek ten zupełnie nas nie zachwycił i nie kupilibyśmy go ponownie. Cenowo dorównuje serowi marki Milbona, a jest nieporównywalnie lepszy.

Ser produkowany jest w Wielkiej Brytanii i choć na opakowaniu podano, że standardowy czas dojrzewania to aż dziewięć miesięcy, to w ogóle nie czujemy typowego smaku i zapachu cheddara. Jedyne, co od razu poczuliśmy, to mocny słony smak. Chociaż zawartość soli jest podobna do innych serów, smak jest najbardziej słony, wręcz nieprzyjemnie słony. A pomarańczowy barwnik też jest bezużyteczny.

Wartości odżywcze na 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1725 kJ/416 kcal
  • Tłuszcze: 35 gramów, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 22 g
  • Węglowodany: 0,1 g, w tym cukry 0,1 g
  • Białka: 25 gr
  • Sól: 1,8 g

Nasza ocena

Kompozycja: ⚫⚫⚫⚫⚪
Smak: ⚫⚪⚪⚪⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Kolor i zapach: ⚫⚫⚪⚪⚪
Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚪⚪⚪⚪

Jak podsumowalibyśmy nasze testy serów cheddar?

Zdecydowanymi zwycięzcami są sery marki Tesco Finest i Milbona. Ich stosunek ceny do wydajności jest nie do pobicia. Przodują także pod względem smaku. Tak intensywnego i bogatego smaku jest dokładnie to, czego oczekiwaliśmy od sera Cheddar. Ser marki Kerrygold też jest bardzo dobry i zapewne będzie robiony z dobrej jakości składników, ale ma mniej intensywny smak i jest najdroższy. Totalnym rozczarowaniem jest serek własnej marki K-Classic, którego naszym zdaniem w ogóle nie warto kupować.

Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *