TEST Ryżu Basmati: Oryginał jest bardzo zdrowy, czy był lepszy w jakości organicznej?

Obecna era jest dobra dla miłośników wysokiej jakości gastronomii. Do wyboru mamy szeroką gamę potraw z całego świata. To samo tyczy się ryżu. Na półkach sklepów spożywczych czy w sieciówkach nie musimy już ograniczać się wyłącznie do produktów okrągłoziarnistych czy długoziarnistych. Dziś w naszym teście skupiliśmy się na ryżu basmati, który cieszy się dużą popularnością ze względu na proste przygotowanie.

Skarb z Azji rosnący pod najwyższymi górami świata

Królowa ryżu, indyjskiego szampana lub białego złota. Co sprawia, że ​​basmati jest tak wyjątkowe, że zasługuje na takie same superlatywy? Ryż ten jest wyjątkowy pod względem pochodzenia, metody uprawy i późniejszego przetwarzania. Uprawia się ją wyłącznie w Indiach i Pakistanie pod marką handlową, a zanim trafi do sklepów, minie wiele lat.

Pola ryżowe leżące pod Himalajami nawadniane są wyłącznie wodą z lodowca. Po zbiorze ziarna leżą w ciemności i suszą przez co najmniej 2 lata. Kiedy ryż jest już idealnie suchy, następuje dalsza obróbka i dystrybucja na cały świat. Basmati swoją wartość zawdzięcza zatem specyficznej uprawie. I dlatego też przy tanich produktach istnieje podejrzenie, że w opakowaniu znajduje się porcja zwykłego ryżu długoziarnistego.

Basmati ma specyficzny orzechowy aromat i wyraźnie długie ziarna. Spożywanie tego ryżu warto spożywać u osób z wysokim ciśnieniem krwi lub cholesterolem, niestrawnością oraz na diecie redukcyjnej. Zawiera błonnik, białka, minerały, witaminy, a także jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Basmati zawiera mniej GMO (organizmów genetycznie zmodyfikowanych) niż większość innych rodzajów ryżu i ma pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.

Jak testowaliśmy?

Basmati sprzedawane jest w różnych postaciach, od klasycznej bieli, przez naturalne, aż po opakowania w torebkach kuchennych. Oferujemy basmati w jakości standardowej lub organicznej i wypróbowaliśmy je wszystkie. Ponieważ domowa kuchnia nie jest certyfikowanym laboratorium, nie jesteśmy w stanie wykryć obecności pestycydów. Zauważyliśmy jednak również to, co człowiek szybko przeocza robiąc zakupy.

W przypadku basmati ważne jest pochodzenie i cena. Na jakość wpływa również duża zawartość połamanych ziaren i zanieczyszczeń. Każdą próbkę ugotowaliśmy zgodnie z odpowiednią instrukcją, bez użycia jakichkolwiek środków aromatyzujących. W ten sposób mogliśmy poczuć autentyczny zapach i smak. Zastanawialiśmy się, czy czas gotowania jest optymalny i czy ryż pozostanie puszysty, sypki i odpowiednio ugotowany.

Organiczny ryż basmati Billa

Cena: 2,59 € (0,52 € za 100 g)

Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna / 354 kcal, Tłuszcze / 0,5 g, Węglowodany / 80 g, w tym cukry 0,5 g, Błonnik / nieokreślony, Białko / 6,7 g, Sól / 0,01 g

Pierwotnie austriacka sieć handlowa oferuje własną markę produktów o jakości organicznej. Wśród nich znaleźliśmy ryż basmati pochodzący z upraw ekologicznych spoza UE. Kraj pochodzenia pozostaje zatem nieznany i nie mamy pojęcia, skąd ryż do nas przybył. Plastikowe opakowanie daje możliwość wizualnego sprawdzenia zawartości przed zakupem. Ze względu na wersję kolorystyczną tekst jest mniej czytelny, ale nie brakuje informacji o składzie, zalecanym przechowywaniu, minimalnym terminie przydatności do spożycia czy instrukcji przygotowania. Tabela wartości odżywczych nie podaje zawartości błonnika.

Ryż ma długie ziarna, bez znaczących uszkodzeń i zanieczyszczeń. Producent zaleca namoczenie ryżu przed gotowaniem, co wydłuża czas przygotowania. Ryż klei się trochę w grudki, ale ładnie pachnie i jest doskonale ugotowany. W ustach wyczuwalne orzechy i lekka nuta masła. Bio basmati od Billy’ego ma cenę proporcjonalną do jakości. Zyskałaby jednak 100% wiarygodności, gdybyśmy znali jej dokładne pochodzenie.

Opakowanie: ⚫⚫⚫⚪⚪
Integralność ziarna: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚪
Smak i aromat: ⚫⚫⚫⚫⚫
Sposób przygotowania:⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚪

Ryż Billa Basmati w torebkach kuchennych

Cena: 1,99 € (0,50 € za 100 g)
Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna / 359 kcal, Tłuszcze / 0,3g, Węglowodany / 77g, w tym cukry 0,5g, Błonnik / 1,3g, Białko / 8,8g, Sól / 0,1g

Dla jednych to gastronomiczny błąd, dla innych to świetny gadżet. Nie mogliśmy nie spróbować basmati w torebkach kuchennych i porównać go z klasyką. Najpierw jednak musieliśmy przebrnąć przez informacje zawarte na nieprzezroczystym kartonowym opakowaniu. Na oko opakowanie wygląda ekologicznie, jednak kryje w sobie 4 plastikowe torebki po 100 g ryżu niewiadomego pochodzenia. Pozostałe informacje są jasne i łatwe do odczytania. Wartości odżywcze wykazują wyraźnie wyższy udział soli niż u konkurencji. Sól nie jest wymieniona w składzie, ale wciąż zastanawiamy się, czy została dodana.

Ryż jest czysty, ma jednolite, obrane ziarna z odpowiednią proporcją ziaren łamanych. Gotowanie w kieszeni jest naprawdę łatwe. Wystarczy zagotować, odcedzić i podawać. Ryż pachnie orzechami, jest sypki, a ziarna nie przylegają do torebki. W smaku niezłe, ale zdecydowanie powinno zostać w garnku 1-2 minuty dłużej. Basmati w workach oferuje dobrą jakość. Nie ma jednak informacji o pochodzeniu, czas gotowania jest niewystarczający, a cena również odbiera punkty marce.

Okładka: ⚫⚫⚪⚪⚪
Integralność ziarna: ⚫⚫⚫⚫⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak i aromat: ⚫⚫⚫⚫⚪
Sposób przygotowania:⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚪⚪

dmBIO pełnoziarnisty ryż basmati

Cena: 2,75 € (0,55 € za 100 g)
Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna / 351 kcal, Tłuszcze / 2,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g, Węglowodany / 71 g, w tym cukry 0,9 g, Błonnik / 2,9 g, Białko / 9,5 g, Sól / 0,02 g

W sieci drogerii dm znaleźliśmy niełuskany organiczny ryż basmati, zapakowany w przezroczystą plastikową torebkę. Okładka nas zachwyciła, zasługuje na wyimaginowane brawa – informacje są czytelne i kompletne. Nareszcie poznaliśmy kraj pochodzenia, czyli Indie.

Ryż pełnoziarnisty jest ogólnie uważany za zdrowszy. Łuska ziarna zawiera wiele składników odżywczych, dzięki czemu zwiększa wartość odżywczą. Z danych żywieniowych wynika, że ​​ryż ten charakteryzuje się najwyższą zawartością błonnika, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych spośród badanych próbek.

Nawet przez opakowanie szukamy symetrycznych długich ziaren. Ryż jest czysty i ma najmniejszy udział połamanych ziaren. Po prostu dostrzegam tu i ówdzie zielone ziarno. Ryż niełuskany gotuje się 3 razy dłużej niż ryż biały. Nagrodą jest jednak cudownie pachnący, sypki ryż o naturalnie chrupiącej konsystencji. Smak jest wyraźny, orzechowo-maślany i tak chętnie zjedlibyśmy takie danie. Cena jest proporcjonalna do jakości, a to pełnoziarniste organiczne basmati spełnia nasze wyobrażenia o dobrej przystawce. Jedynym minusem może być czas przygotowania.

Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Integralność ziarna: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak i aromat: ⚫⚫⚫⚫⚫
Sposób przygotowania:⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫

Ryż Basmati K-klasyczny

Cena: 1,49 € (0,30 € za 100 g)
Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna / 353 kcal, Tłuszcze / 0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g, Węglowodany / 78 g, w tym cukry 0 g, Błonnik / 1,6 g, Białko / 8,2 g, Sól / 0,01 g

Niemiecka sieć hipermarketów oferuje produkty pod własną marką w niższych cenach, m.in. ryż basmati. Plastikowa torba jest prawie nieprzezroczysta i do środka zagląda jedynie cienki przezroczysty pasek. Informacje dobrze się czytają i dowiedzieliśmy się, że produkcja odbywa się w Holandii. Jednak najwyraźniej ryżu tam nie uprawia się, a kraj pochodzenia pozostaje nieznany. Zaskoczyła nas zerowa zawartość cukru w ​​składzie. Zboża są głównym źródłem węglowodanów i zawierają naturalne formy cukru. Chociaż nawet w śladowych ilościach.

Ryż jest wolny od widocznych zanieczyszczeń. Zauważamy jednak nierównomierną wielkość ziaren i sporo zanieczyszczeń. Gdzieniegdzie pojawia się nawet brązowe ziarno ryżu. Zgodnie z instrukcją gotuje się go jak makaron, czyli w większej ilości wody i przecedza przez sito. Ugotowany ryż pozostał sypki, ale pozbawiony specyficznego zapachu, smaku i lekko chrzęścił między zębami. Powinno gotować się dłużej.

Opakowanie: ⚫⚫⚫⚪⚪
Integralność ziarna: ⚫⚫⚪⚪⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚪⚪
Smak i aromat: ⚫⚫⚫⚪⚪
Sposób przygotowania:⚫⚫⚪
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚪

Ryż Lagris Basmati

Cena: 2,09 € (0,42 € za 100 g)
Wartości odżywcze na 100 g: Wartość energetyczna / 362 kcal, Tłuszcze / 0,5 g, Węglowodany / 71 g, w tym cukry 0,5 g, Błonnik / 0,7 g, Białko / 9 g, Sól / 0,01 g

Ryż basmati zapakowany jest w kartonowe pudełko. Jedyne, co możemy zarzucić opakowaniu, to to, że nie widać zawartości. W przeciwnym razie jest dobrze przetworzony pod względem informacyjnym i wizualnym. Tekst jest czytelny, nie brakuje podstawowych elementów ani piktogramów. Dowiedzieliśmy się, że ryż pochodzi z Pakistanu i byliśmy zadowoleni z okienka informacyjnego o produkcie.

Basmati zawiera zarówno krótsze, jak i dłuższe ziarna oraz trochę rozdwojonych końcówek, ale poza tym ryż jest wolny od zanieczyszczeń i niełuskanych części. Po ugotowaniu nie klei się i ma delikatny zapach. Producent dobrze oszacował proporcję wody – wszystko odparowało i ryż jest w sam raz. Na początku smak jest niewyraźny, ale pozostawia w ustach orzechową nutę. To basmati przeszło test bez większego wahania i zadowoli każdego, kto nie cierpi na jakość organiczną.

Opakowanie: ⚫⚫⚫⚫⚪
Integralność ziarna: ⚫⚫⚫⚪⚪
Konsystencja: ⚫⚫⚫⚫⚫
Smak i aromat: ⚫⚫⚫⚫⚪
Sposób przygotowania:⚫⚫⚫
Cena vs jakość: ⚫⚫⚫⚫⚫

Ocena końcowa

W przypadku żywności często zdarza się, że cena decyduje o jakości. Basmati to dokładnie ta kategoria, dla której polecamy sięgnąć głębiej do kieszeni. W przeciwnym razie lepiej kupić zwykły ryż.

Najtańsze basmati od Kauflandu nie zdało egzaminu na kilku frontach. Wyprzedził go nawet ryż w torebkach kuchennych, któremu najmniej ufaliśmy. Chociaż Bio Billa ma cechy dobrego basmati, traci punkty na opakowaniu i informacji. Lagris błyszczał dużą świadomością konsumencką i przyzwoitymi właściwościami gotowanego ryżu. Naszym faworytem stał się pełnoziarnisty basmati dmBio, gdzie za wyższą cenę otrzymujemy efektowny ryż oryginalnego pochodzenia, pełen składników odżywczych i smaku.


*Opinie przedstawione w powyższym teście stanowią wyłącznie subiektywną ocenę redakcji i nie podlegają współpracy handlowej. Choć staramy się uwzględnić w każdym teście jak najwięcej produktów, artykuł może nie zawierać wszystkich produktów dostępnych na rynku w momencie przeprowadzania testu. Czytelnicy mogą także wyrazić swoją opinię na temat produktów w ankiecie końcowej lub w komentarzach.

Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *