Te produkty spożywcze zawierają toksyny i wszyscy uważają je za bardzo przydatne

Mrożona pizza, dania gotowe i czekoladki są powszechnie uważane za produkty o niskiej wartości odżywczej i bogate w niezdrowe składniki. Ale nawet żywność powszechnie uważana za zdrową, taką jak chleb pełnoziarnisty, płatki zbożowe i pikle, można zaliczyć do kategorii żywności super przetworzonej.

Zmodyfikowały swój skład i właściwości, znacznie zmieniając ich stan naturalny, często dodając konserwanty lub sztuczne aromaty, aby przedłużyć ich okres przydatności do spożycia lub zwiększyć ich atrakcyjność.

Liczne badania naukowe powiązały tę żywność z różnymi problemami zdrowotnymi, w tym otyłością, cukrzycą i rakiem.

Ponadto osoby spożywające dużo przetworzonej żywności zwykle przyjmują więcej kalorii ze względu na wyższą zawartość kalorii, co może prowadzić do nawyku przejadania się.

Oto kilka przykładów żywności sklasyfikowanej jako ultraprzetworzona, która może Cię zaskoczyć:

1. Zboża bogate w cukier, w tym te oznaczone jako „zdrowe”. Niektóre z nich zawierają dodatki takie jak ekstrakt słodu jęczmiennego, cukier i inne sztuczne składniki.

2. Wzbogacone płatki śniadaniowe, często reklamowane jako produkty o wysokiej zawartości składników odżywczych, ale zawierające dodatki kompensujące niedobory niektórych składników odżywczych.

3. Jogurt, który jest zazwyczaj ważnym źródłem białka i wapnia. Jednak wiele komercyjnych jogurtów sprzedawanych w sklepach zawiera składniki, które klasyfikują je jako ultraprzetworzone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *