Tatar na Sylwestra. Jedną rzecz robię z mięsem i mój szwagier nie chce bez niego wracać do domu. Tu nie chodzi o załączniki

Tatarák jest jak „Miłość”. Każdy to wie, każdy wie o co chodzi, nie każdemu się to podoba, nie każdemu się to podoba i to jest w porządku. Jednak przepis, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić, przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięsa. Tę przekąskę sylwestrową robię od lat i niestety – pewnie tak pozostanie. Ja robię jedną rzecz z mięsem i szwagier jest zachwycony – twierdzi, że to najlepsze, co trafiło w rodzinę. Myślałam jednak, że to kwestia mojej osobowości….., ale chciałabym podzielić się przepisem na tatar.

Tatar – przepis idealny na sylwestra
Foto: Shutterstock/Ratov Maxim

A co z sylwestrem? Sałatki i przekąski już znasz. O pieczonym mięsie i makaronie już wiesz. Teraz czas na mój eksponat – tatarak. Mój szwagier Michał zajada się nim od lat, bo ja zawsze tak przygotowuję mięso – najpierw w lodówce, potem w zamrażarce.

Tatar – przepis idealny na sylwestra

Składniki:

  • 300 g wołowiny (tradycyjnie polędwica, ale rostbef też jest dobry)
  • 2 jajka (dokładnie żółtka)
  • 1 łyżka oleju
  • pół szklanki whisky lub brandy
  • kropla zimnej wody
  • sól pieprz
  • Dodatki – grzyby marynowane, cebula, ogórek kiszony, musztarda

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszą i najważniejszą rzeczą przy robieniu tatara jest zakup odpowiedniej wołowiny. Musi być bardzo świeże, w żadnym wypadku nie mrożone ani mielone. Wołowinę najlepiej kupować w renomowanym sklepie mięsnym lub bezpośrednio od rzeźnika.
  2. Jeśli masz polędwicę najlepszej jakości, odpowiednio naostrz nóż. Mięso schładzamy chwilę w zamrażarce (wystarczy 15 minut) i kroimy w bardzo drobną kostkę. W ten sam sposób pokrój dodatki do tatara. To jest najważniejsze – schłodzenie mięsa.
  3. Pokrojone w plasterki mięso włóż do miski. Dodać łyżkę oleju i łyżeczkę whisky lub brandy. Dodać 2 łyżki zimnej wody i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Wilgotnymi rękami ostrożnie uformuj mięso w dwa plasterki i zrób w środku wgłębienie. Ostrożnie rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do dziury w mięsie.
  5. Na środku talerza ułóż tatar, obok niego połóż posiekane dodatki i odrobinę musztardy. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Ciesz się i miłego sylwestra!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Poniosą Cię na rękach do tego sylwestrowego dania. Kluczem jest składnik pomagający na kaca

To klops! Przepis na szybki i pożywny obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *