Powiedzieliśmy Ci, jak sól Ci pomoże. Teraz dzielimy się kolejnym „słonym” life hackiem.
Mówimy o wieloletniej tradycji dodawania soli do mleka. Tak to robili pokolenia temu. Dlaczego to praktykowali, opowiadali dalej.
Dlaczego mleko solne?
Po pierwsze, dodanie soli pozwala przedłużyć trwałość mleka. Sól ma właściwości antybakteryjne i jest także naturalnym konserwantem. Wystarczy jedna szczypta soli na litr mleka. Po dodaniu soli weź pojemnik z mlekiem i wstrząśnij nim.
Możesz także użyć soli, aby zaoszczędzić mleko, które wyciekło podczas gotowania. Wystarczy dodać do tego mleka szczyptę soli i ponownie zagotować. Sól zawarta w mleku wyeliminuje nieprzyjemny zapach, a mleka nie trzeba będzie wyrzucać – możesz je wypić ponownie lub dodać do wypieków.
Nie trzeba dodawać dużo soli i nie wpłynie to w żaden sposób na smak napoju, szczególnie jeśli nie planujecie pić samego mleka, tylko gotować z nim lub dodawać miód. Podpowiadaliśmy też, jak zrobić pierogi idealne.