Szybki i pyszny deser: Kulki czekoladowe z orzechami laskowymi

i orzech laskowy to połączenie idealne, nic więc dziwnego, że są bohaterami wielu deserów. Te piłki nie są wyjątkiem.

Składniki na Czekoladowe Kulki Orzechowe:

250 g czekolady

120 ml słodkiej bitej śmietany

100 g płynnej czekolady

50 g prażonych orzechów laskowych

30 g masła

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj czekoladę i odłóż na bok. Na patelni podgrzej śmietanę.

Podgrzaną bitą śmietanę polej czekoladą i mieszaj, aż składniki się połączą. Zmieszaj płynną czekoladę i masło o temperaturze pokojowej z mieszaniną czekolady. Dodać drobno zmielone orzechy laskowe i wszystko dobrze wymieszać. Przykryj powstałą mieszaninę folią i włóż do lodówki na około pół godziny. Z ostudzonej masy uformuj małe kulki – na każdą kulkę użyj około łyżeczki mieszanki. Zauważysz, że mieszanina będzie dość lepka, więc pracuj tak szybko, jak to możliwe. Włóż kulki do lodówki, aby stwardniały przez kolejne trzydzieści minut, a następnie podawaj.

Cieszyć się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *