i orzech laskowy to połączenie idealne, nic więc dziwnego, że są bohaterami wielu deserów. Te piłki nie są wyjątkiem.
Składniki na Czekoladowe Kulki Orzechowe:
250 g czekolady
120 ml słodkiej bitej śmietany
100 g płynnej czekolady
50 g prażonych orzechów laskowych
30 g masła
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj czekoladę i odłóż na bok. Na patelni podgrzej śmietanę.
Podgrzaną bitą śmietanę polej czekoladą i mieszaj, aż składniki się połączą. Zmieszaj płynną czekoladę i masło o temperaturze pokojowej z mieszaniną czekolady. Dodać drobno zmielone orzechy laskowe i wszystko dobrze wymieszać. Przykryj powstałą mieszaninę folią i włóż do lodówki na około pół godziny. Z ostudzonej masy uformuj małe kulki – na każdą kulkę użyj około łyżeczki mieszanki. Zauważysz, że mieszanina będzie dość lepka, więc pracuj tak szybko, jak to możliwe. Włóż kulki do lodówki, aby stwardniały przez kolejne trzydzieści minut, a następnie podawaj.
Cieszyć się!