Czas gotowania: 40 minut
rodzaj dania: Deser
kuchnia: międzynarodowa
Kawałek miękkiego, puszystego, aromatycznego ciasta bananowego na czczo z filiżanką herbaty na boku może być śniadaniowym poczęstunkiem. Zrobisz go w zaledwie 10 minut, z prostych i łatwo dostępnych składników.
Banana Fast Check ma miękką i puszystą konsystencję / Shutterstock
Jeśli masz na kuchennym blacie kilka przejrzałych bananów i nie wiesz, co z nimi zrobić, możesz spróbować sprawdzić je na czczo. Przygotowuje się go w rekordowo krótkim czasie, bez konieczności posiadania umiejętności kulinarnych i innych wyrafinowanych składników.
Bananowy test na czczo można przechowywać przez 3-4 dni, jeśli jest przechowywany w papierowej torbie lub w hermetycznym pojemniku. Można go nawet włożyć do lodówki i zamrozić.
Jeśli wybierzesz tę opcję, musisz pokroić go w plasterki i zapakować pojedynczo lub w mniejszych porcjach. Kiedy chcesz go skonsumować, wyjmujesz tylko tyle, ile potrzebujesz i podgrzewasz na kuchence lub w kuchence mikrofalowej.
To bananowe ciasto na czczo jest łatwe w przygotowaniu, a dzięki dojrzałym bananom ma miękką konsystencję i słodki smak. Możesz dostosować ilość cukru lub dodać składniki takie jak cynamon lub orzechy, aby dostosować smak ciasta.
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C, a formę do pieczenia wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Jak przygotować przepis na ciasto bananowe
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie dodaj rozgniecione banany do mieszanki suchych składników i dobrze wymieszaj. W drugiej misce połącz olej roślinny, wodę/mleko roślinne i .
Stopniowo dodawaj płynną mieszaninę do suchych składników i mieszaj aż do połączenia. Ciasto wlać do formy przygotowanej do pieczenia.
Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 40-50 minut lub do momentu, aż będzie złocistobrązowy, a wykałaczka wbita w środek ciasta będzie sucha.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w formie na kilka minut, a następnie wyjmij i całkowicie ostudź na metalowej kratce.
Różnica między ciastem bananowym a chlebem bananowym
Czek bananowy i podobne, ale inne. Jeśli przygotujesz oba, okaże się, że chleb bananowy ma gęstszą konsystencję i konsystencję podobną do chleba, a ciasto jest bardziej puszyste i lżejsze.
Różnica ta wynika z faktu, że mają one inny skład. Do ciasta używa się mąki, rozgniecionych bananów, cukru, oleju i proszku do pieczenia.
Do chleba bananowego dodaje się także jajka, mleko lub masło. Chleb bananowy ma silniejszy smak bananów.
Chociaż te dwa przepisy i nazwy w pewnym stopniu się pokrywają, główna różnica polega na teksturze i konsystencji.
Chleb bananowy jest zwykle gęstszy i wilgotniejszy, podobnie jak chleb, podczas gdy ciasto bananowe jest puszyste i lżejsze, podobnie jak ciasto. Obydwa dania są pyszne i można je jeść jako deser lub wyśmienitą przekąskę.