Szparagi powracają w marcu i kwietniu: czy wiesz, jak wybrać te najsmaczniejsze? Więc nie możesz się pomylić w supermarkecie

Po długim oczekiwaniu w końcu nadszedł czas, aby móc ponownie kupić szparagi: ale jak wybrać te najlepsze?

Smaczne, nie do pominięcia i idealne do wszystkich naszych kuchni: krótko mówiąc, wraz z nadejściem pięknej pory roku i wiosny wszyscy nie możemy się doczekać moment, w którym nawet szparagi powrócą do barwienia naszych potraw a przede wszystkim stać się zdrowym i zawsze smacznym dodatkiem do naszych dań.

Jednak, jak wszyscy wiemy, jest to również bardzo różnorodny rodzaj żywności i właśnie z tego powodu przynajmniej początkowo może nas zaskoczyć przy jego zakupie. Krótko mówiąc, jeśli mówimy o szparagach, z pewnością to wiemy istnieje wiele różnych typów.

Od zielonych po białe, ale także fioletowe, a nawet od uprawnych po dzikie. Kiedy mówimy o szparagach, jesteśmy naprawdę rozpieszczani wyborem, ale skąd o tym wiemy jakie najlepiej kupić i co jeszcze mogą dla nas zrobić? Aby dowiedzieć się więcej, wystarczy kontynuować czytanie z nami.

Kupowanie najlepszych szparagów, triki

Pierwszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę i w związku z tym podjąć decyzję, kiedy znajdziesz się przed szparagami, jest rodzaj pożywienia, którego potrzebujesz, a zatem jeśli wolisz dzikie lub alternatywnie uprawiane.

Nasza rada w tym zakresie jest niewątpliwie i wyraźna, aby preferować pierwsze dania, czyli dzikie: właściwie po ich ugotowaniu lub jedzeniu od razu zorientujesz się, że są delikatniejsze, smaczniejsze, a przede wszystkim są znacznie łatwiejsze w przygotowaniu niż te uprawiane.

Istnieje również trik, o którym być może niewiele osób wie, ale który może mieć wpływ na Twoją ocenę. Jeśli chcesz wiedzieć, jak świeże są szparagi, wystarczy, że to zrobisz sprawdź jego końcówkę i łodygę: w rzeczywistości pierwszy musi sprawiać wrażenie prostego i mocnego, podczas gdy drugi nabrzmiały i wolny od plam.

Jeśli te dwa warunki są spełnione i spełnione, możesz być pewien świeżości, a tym samym jakości swojego zakupu. Co więcej, jest to równie ważne chrupkość łodygi: to, jeśli jest zgięte, musi się złamać.

Wreszcie dochodzimy do ostatnich sugestii lub porad, które mogą pomóc w zakupie najlepszych szparagów spośród proponowanych. Daj się poprowadzić swoim pięciu zmysłom i przede wszystkim im zaufaj. Zwróć uwagę na wzrok, aby kolory były bardzo żywe i nie wpadały w szarość. Wyczuj w dłoniach rozmiar, średnicę i konsystencję. Jeśli jednak chodzi o zmysł węchu, pamiętajmy, że tego typu żywność jest zatem zazwyczaj bezwonna inny stan powinien Cię zaniepokoić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *