Powiedzieliśmy ci, jak to zrobić. Teraz, przed Światowym Dniem Makaronu, podpowiadamy, czego mogłeś nie wiedzieć o tym produkcie.
Chociaż Włochy uważane są za miejsce narodzin makaronu, makaron jest nie mniej popularny na Ukrainie. Na półkach można znaleźć produkt na każdy gust i każdą kieszeń. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o makaronach, aby nie zgubić się w tej różnorodności.
Skład produktu
To jest główne kryterium wyboru. O smaku produktu decyduje mąka, z której wykonany jest makaron. Makaron wytwarzany jest z mąki:
- odmiany pszenicy miękkiej; Ten rodzaj makaronu jest tani i szybki w przygotowaniu.
- pszenica durum; produkty z tzw. grupy A, są droższe i zdrowsze, mają jasny i bogaty smak
- mąka pełnoziarnista; makaron z niego wykonany jest niskokaloryczny, zdrowy
Makaron według koloru
To raczej kaprys. Makaron klasycznej jakości ma stonowany żółty odcień. Są barwione ze względu na wygląd. W tym celu stosuje się naturalne barwniki, takie jak szpinak, pomidor, dynia, marchew, buraki i atrament z kałamarnicy.
Kształt makaronu
Istnieje wiele rodzajów makaronów w kształcie. Wybierz to, co lubisz. Jednak np. Włosi wolą makarony o „szorstkim” kształcie – takie jak penne czy spiralki, a popularne wśród nas spaghetti często traktowane jest na zimno. A jest ku temu jeden prosty powód – sos gorzej przylega do „gładkiego” makaronu.
Dlatego kieruj się swoim gustem. Rozmawialiśmy także o tym, jakie produkty.