Po syropowaniu ciasto pozostawia się do ostygnięcia w celu nawodnienia / Shutterstock
Ciasto syropowe, oprócz wyjątkowego smaku i aromatu, charakteryzuje się także ciekawą konsystencją i efektownym wyglądem. Ciasto na tego typu cozonac przygotowywane jest w sposób klasyczny, jednak zakwaszane jest na zimno w kilku etapach. Technika oplatania ciasta po napełnieniu jest bardziej wyjątkowa. A po upieczeniu cozonac syropuje się na gorąco i zawija w folię, po czym pozostawia do nawodnienia do następnego dnia.
Popularna nazwa tego cozonaca to „pijany cozonac”. Takie ciasto z pewnością będzie gwiazdą deseru na świątecznych stołach. Podobny przepis, który możesz wypróbować, to . Przypomina nieco przepis na winary w syropie i nadzieniu cynamonowo-orzechowym, który szczegółowo podajemy poniżej.
Sposób przygotowania
Niezbędne etapy przygotowania takiego cozonaku to: wymieszanie składników ciasta i ugniatanie go, zakwaszenie zimnego ciasta, nadzienie i uformowanie ciasta, zakwaszenie nadziewanego ciasta, pieczenie cozonaku i syropowanie po upieczeniu.
Jak przygotować ciasto na bułeczki z syropem winnym
Za pierwszym razem przygotujesz pastę drożdżową, jak w przypadku . W misce wymieszaj drożdże z 10 g cukru, 20 g mąki i 30 g ciepłego mleka. Używasz tych ilości z całkowitych ilości na liście składników. Dobrze zhomogenizuj mieszaninę drożdży i pozwól jej aktywować przez 10-15 minut.
Aby przygotować ciasto kruche, masło pokroić w 6 kostek i pozostawić w temperaturze pokojowej. Do miski miksera dodać całe jajko i 2 żółtka, cukier, skórkę z cytryny i pomarańczy. Wlać odpowiednią ilość wina do tych składników. Włącz mikser i mieszaj składniki, aż uzyskasz pienistą kompozycję.
Dodaj majonez, mąkę i zimne mleko. Energicznie wymieszaj wszystkie te składniki, aż uzyskasz jednorodne ciasto. Teraz nadszedł czas, aby dodać sól i kostkę masła na raz, energicznie mieszając, aż kostka masła dobrze połączy się z ciastem. Kontynuuj z drugą kostką masła i tak dalej, aż dodasz wszystkie 6 kostek. Nie dodawaj kolejnej kostki masła, dopóki dodana wcześniej dobrze nie połączy się z ciastem.
Ciasto wyrabiać jeszcze przez 5-6 minut, następnie owinąć folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 2 godziny, w tym czasie podwoi swoją objętość.
Aby przygotować, orzechy włoskie należy bardzo drobno zmielić i wymieszać z cukrem, cynamonem, kakao i jajkami. Dodaj ocet winny odpowiednio do konsystencji i szczyptę soli dla podkreślenia smaku.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z lodówki i podziel na dwie równe części. Z ciasta uformuj dwie kule, zawiń je oddzielnie w folię spożywczą i włóż z powrotem do lodówki na 3 godziny.
Jak uformować i upiec cozonac
Aby uformować i upiec cozonac z dodatkiem vinaru, posmaruj stół roboczy odrobiną oleju i rozwałkuj każdą kulkę ciasta na prostokątny arkusz. Podziel masę nadzienia na dwie części i rozłóż je równomiernie na arkuszach ciasta. Zostaw 4 cm wolnego ciasta wokół arkuszy. Następnie rozwałkuj płaty ciasta z nadzieniem w środku.
Otrzymane bułki włóż do zamrażarki na 15 minut. Przygotuj formę do ciasta i posmaruj ją olejem lub roztopionym masłem. Umieść papier do pieczenia na blasze.
Wyjmij bułki z zamrażarki i przekrój je w poprzek na pół. Ułóż je poprzecznie na stole roboczym, następnie spleć je i ułóż warkocz na blasze do pieczenia. Przykryj tacę folią spożywczą i włóż tacę do lodówki na 8 godzin.
Aby upiec cozonac, należy najpierw wstawić miskę z gorącą wodą do piekarnika, u jego podstawy. Wyjmij ciasto z lodówki, usuń folię spożywczą i włóż do piekarnika. Postaw go na półce nad miską z gorącą wodą i pozostaw tam na 30 minut. Po tym czasie wyjąć garnek z wodą i patelnię z ciastem. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza, włóż blachę do piekarnika i piecz cozonac przez 45-50 minut.
Aby przygotować syrop winny, w czajniku zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw syrop do ostygnięcia na 5 minut, następnie dodaj ocet winny i wanilię. Czajnik przykryj i odstaw do czasu, aż syrop ostygnie.
Po upieczeniu cozonac odstawiamy na 5 minut, a następnie zalewamy zimnym syropem. Pyszną bułkę z syropem vinars przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce do następnego dnia. Następnego dnia zaskoczy Cię konsystencja wilgotnego ciasta z aromatycznego syropu, a smak ciasta będzie absolutnie pyszny.
Odkryj także artykuł z , ale także pomysły zebrane od wykwalifikowanych szefów kuchni.