Świnka wodna z sałatką ziemniaczaną na wigilijnym stole: tradycyjny przepis naszych babć

Dawniej na Boże Narodzenie delektowano się kostką grzybową lub różnymi budyniami. Z czasem na stołach zaczął pojawiać się także czarny karp przyrządzany ze śliwkami, rodzynkami i orzechami. Karp, nazywany „świnią wodną” ze względu na swoją skłonność do wygrzebywania pożywienia z błotnistego dna, szybko stał się częścią czeskiej kuchni bożonarodzeniowej. Jednak dopiero po 1924 roku do książek kucharskich trafił smażony karp podawany z sałatką ziemniaczaną. To zasługa nieżyjącej już Magdaleny Dobromili Rettigová, która jako pierwsza przygotowała to tradycyjne danie wigilijne, które jest doskonale znane do dziś.

Źródło: YouTube

Płatek na szczęście

Z podaniem karpia w Boże Narodzenie wiąże się także stary zwyczaj, polegający na ukrywaniu łuski pod talerzem. Kto znajdzie go pod talerzem, powinien przynieść szczęście i bogactwo na cały następny rok. Zwyczaj ten przetrwał do dziś, dlatego niemal w każdej rodzinie przynajmniej jedna osoba lubi w okresie świąt Bożego Narodzenia delektować się karpiem. A co z nim?

Zawijanie i smażenie karpia

Posolić i popieprzyć poszczególne kawałki karpia z obu stron. W takim razie nie bój się skropić ich świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Przygotowane porcje zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, aby odpoczęły. Gdy tylko nadejdzie czas wigilijnej uczty, rzuć się w wir klasycznego trójpaku. Najpierw panieruj karpia w solonej mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Gdy już pokryjesz karpia, wystarczy, że usmażysz go na złoty kolor na rozgrzanym oleju z odrobiną smalcu.

Tradycyjna sałatka ziemniaczana

Nawet ci, którzy zdecydowali się zjeść sznycel na Boże Narodzenie, nie będą mogli zjeść sałatki ziemniaczanej. Dlatego ziemniaki w skórkach gotujemy razem z marchewką, korzeniem pietruszki i selerem, jeśli nie używamy gotowej mieszanki przeznaczonej do sałatki ziemniaczanej. Po ugotowaniu ziemniaki należy pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać i pokroić w kostkę. W ten sam sposób pokrój gotowane warzywa i pikle.

Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz, dodaj łyżeczkę pełnotłustej musztardy, 4 łyżki majonezu, drobno posiekaną cebulę i dwa jajka na twardo. Gotową sałatkę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Wieczorem wystarczy przełożyć je do miski i udekorować świeżymi pomidorami i czerwoną papryką.

Powiązane artykuły

Źródła: idnes.cz, Fresh.iprima.cz, pilzenoviny.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *