Świąteczne ciasteczka są już w pudełkach i czekają na swój moment, a Ty wciąż czujesz, że potrzeba im czegoś więcej? Być może zostały Ci białka po upieczeniu Lineckiego i innych drobiazgach, które robiłeś od dawna. Z powodzeniem można je usmażyć, a nawet zamrozić na później, jednak najlepiej przetwarzać je, gdy są jeszcze świeże. Rozszerzmy listę słodyczy o jeszcze jeden niedrogi przedmiot.
Źródło: YouTube
Bezy są prawie darmowe
Bezy śnieżne doskonale znamy, jednak niewiele osób chce zacząć je robić. Wiele przepisów charakteryzuje się powolnym suszeniem, którego nie wolno ani przesadzić, ani niedostatecznie. W obu przypadkach możemy zacząć od nowa. Niemniej jednak na pewno warto spróbować, przekonasz się, że nie jest to trudne i poradzi sobie nawet początkujący. Więc przejdźmy do tego.
Ubij gorącą kąpiel
Podstawą będą ubite na sztywną pianę białka, do których w gorącej kąpieli wodnej ubijamy cukier puder. Do każdych dwóch białek dodaj 150 gramów cukru i ubijaj, aż masa zgęstnieje. Jakiej grubości potrzebujemy ciasta? Tylko po to, żeby dobrze trzymał swój kształt na blasze i nie topił się podczas pieczenia. Bezy możemy stworzyć z dekoracją lub samą łyżką. To zależy od tego, czy wybierzemy perfekcję, czy niedbałą elegancję.
Zmień szybko i łatwo
Próbowaliście kiedyś bezy kakaowej? Jeśli nie, to najwyższy czas. Do pysznego słodkiego smaku dodana jest goryczka kakaowa i efekt jest doskonały. Proces produkcji jest taki sam, tyle że zamiast 10 gramów cukru dodajemy holenderskie kakao. Obydwa rodzaje bezy piecze się następnie, a raczej suszy, w lekko nagrzanym piekarniku, gdzie pozostają przez około trzy kwadranse. Ile będzie kosztować taki przepis? Przy obecnych cenach cukru do ciastek z jednego białka jaja około 6 CZK.
Świetne kokosy
Inną możliwą odmianą cukierków z białek jaj są kokosy. Baza do ich produkcji będzie taka sama jak w przypadku bez, więc idealnie byłoby, gdyby ponownie ubić sztywny śnieg na parze. Dodajemy do niego cukier, dobrze ubijamy, a na koniec ten sam proces przechodzi kokos. W jakiej proporcji? Tym razem na białko jajka wybieramy 60 gramów cukru i 30 gramów kokosa. Wiadomo więc, że nawet ten przepis w żaden sposób nie obciąży rodzinnej kasy.
A co z resztkami? Konsumować…
A potem są popularne resztki cukierków. Robisz to, czy słyszysz tę nazwę po raz pierwszy? W przypadku drugiej grupy możemy wyjaśnić, że jest on przygotowywany dokładnie tak, jak się go nazywa. Może złamałeś koło albo serce przy smarowaniu Lineckiego (a może nie było to jedyne), napełniałeś tubki i na kilka z nich krem się nie dostał, więc leżą w pudełku czekam… Resztki cukierków to szansa na wykorzystanie właśnie takich kawałków.
Nie szukaj przepisu, stwórz go
Wszystko rozgniatamy tak, aby powstały coraz większe kawałki, które nadadzą ciasteczkom strukturę (ale uwaga – nawet większe kawałki muszą być odpowiednio małe). Możemy do tego wszystkiego dodać także inne resztki, takie jak posiekane migdały, rodzynki, kakao czy kandyzowane owoce. Krótko mówiąc, prawie wszystko, co kupiliśmy do pieczenia i trochę zostało. Możemy również zetrzeć kawałek czekolady, wyobraźnia nie ma granic.
Jak to wszystko połączyć? Możemy użyć masła, reszty Salki, a jeśli mamy pewność, że nie zjedzą dzieci, do tego cukierka bardzo dobrze pasuje odrobina alkoholu dla urozmaicenia i „konserwacji”. Nie szukaj żadnego specjalnego przepisu, wymieszaj, posmakuj, dopraw, a następnie po prostu rzuć kulki. Na koniec można również użyć reszty zmielonych orzechów do posypania.
A teraz wystarczy życzyć smacznego oraz wesołych i wesołych Świąt!
Źródła: www.toprecepty.cz, www.vitalia.cz, adbz.cz