Jeśli z jakiegoś powodu nie przepadasz za mąką i cukrem i chcesz na Święta uniknąć klasycznych świątecznych ciasteczek, przygotuj słodkości w zdrowszej wersji. Smakiem nie tylko dorównują zwykłym cukierkom, ale poczujesz się po nich lepiej i na pewno lżej. Jak i czym zastąpić białą mąkę, rafinowany cukier, aby bez wyrzutów sumienia móc podjadać na wakacjach?
Źródło: YouTube
Czym zastąpić zwykłą mąkę
Faktem jest, że mąka jest podstawą każdego ciasta i w niektórych przepisach nie można jej pominąć. Jeśli jednak zaliczasz się do osób uczulonych na gluten, klasyczną mąkę możesz zastąpić odmianą bezglutenowej mąki pszennej. Jeżeli chcesz, żeby słodycze były zdrowsze i bardziej pożywne, sięgnij po mąkę orkiszową, owsianą, gryczaną lub z różnego rodzaju nasion i owoców.
Jeśli użyjesz np. mąki migdałowej, kokosowej czy orzechowej, dodasz cukierkowi odrobinę przyjemnego smaku. Zawsze używaj tych składników w połowie ilości mąki podanej w przepisie, resztę zastąp np. kakao lub wiórkami kokosowymi. Jeśli powstałe ciasto nie jest zwarte, można dodać odrobinę budyniu w proszku, skrobię, wodę lub mleko.
Czym zastąpić cukier
Klasyczny biały cukier znów można zastąpić czymś słodkim. Możesz używać nie tylko miodu, ale także syropów. Odpowiednie są na przykład klon, cykoria, daktyl, ale także agawa. Każdy z wymienionych składników nada cukierkowi przyjemną i inną nutę aromatu i smaku.
Można też spróbować melasy, która jest bogata w minerały, lub pasty z wymieszanych kawałków suszonych owoców. W podobny sposób można wykorzystać puree bananowe lub zmiksowane daktyle. Zaletą jest to, że wszystkie te naturalne słodziki są również kaloryczne, ale są to naturalne cukry. Jeśli jednak wolisz opcję całkowicie niskokaloryczną, spróbuj stewii lub ksylitolu z cukru brzozowego.
Uważaj na zamienniki cukru
Jeżeli chcesz, żeby cukierek miał zrównoważony smak, dodawaj wszystkie zamienniki cukru w mniejszych porcjach i sprawdzaj, jaki uzyskany smak będzie Ci odpowiadał. Jeśli przesadzisz, możesz przygotować składniki, które same w sobie nie są słodkie. Należą do nich cynamon, migdały, kokos i wanilia.
Spróbuj maku
To pyszne i szybkie ciasteczka, które możesz przygotować tuż przed Świętami Bożego Narodzenia! Zastępujesz mąkę mielonym makiem, a zamiast słodzików używasz wyłącznie suszonych owoców.
Grubo posiekaj 100 g mieszanki orzechów i nasion, możesz użyć wszystkiego, na przykład migdałów, orzechów włoskich, słonecznika i kokosa. Dodaj także 150 g mieszanki suszonych owoców, w skład której wchodzą rodzynki, jeżyny, żurawina lub daktyle.
Następnie użyjesz 15 g zmielonego maku, ale jeśli nie masz go w domu, możesz zmieszać nasiona chia lub lniane, które możesz ugotować w 100 ml mleka w niskiej temperaturze, aż powstanie gęsta masa. Można użyć odrobiny mleka do ewentualnego rozcieńczenia lub wiórków kokosowych do zagęszczenia.
Zdejmij z ognia i dodaj nie tylko mieszankę orzechów i suszonych owoców, ale także 1 do 2 łyżeczek mielonego cynamonu. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Z ciasta formuj kotlety i piecz je przez około 15 do 20 minut w temperaturze 150°C. Na polewę przygotuj polewę czekoladową, rozgrzewając na małym ogniu odrobinę oleju, dodając wybrany słodzik i stopniowo dodając kakao. Wylane Marokanki pozostawić do stwardnienia i przechowywać na zimno.
www.magazin.recepty.cz, www.jimejinak.cz, www.idnes.cz