Świąteczna galeria według Heleny Vondráčkovej: Piosenkarz Karel Gott nie mógł jej wystarczająco pochwalić

Wypróbuj też słodki tunel

Święta Bożego Narodzenia, jak większość świąt, kojarzą się z jedzeniem. Odmawiamy sobie tego z góry, abyśmy mogli cieszyć się nim w pełni i nie tylko my, ale cała rodzina, która gromadzi się wokół stołu na święta. Tablica świąteczna, podobnie jak galeria, jest pełna smaków i aromatów. Choć jest to ciasto bardzo słodkie i nie zaspokaja apetytu na golonkę, to należy do tych przysmaków, na które nie mamy ochoty sięgać po inne pory roku. To tylko na Boże Narodzenie!

Źródło: YouTube

Gigantyczny tunel Drezna

Podobnie jak choinka, tunel ma długą historię. Jest tradycyjny w krajach niemieckojęzycznych, ale podobne przepisy można znaleźć także w krajach sąsiednich. Jest mnóstwo suszonych owoców i orzechów, a do tego zazwyczaj posypuje się odpowiednią warstwą cukru pudru.

Aby było naprawdę smaczne, pozostawia się je na kilka dni lub tygodni. Oryginalne przepisy nie mogły zawierać masła ani mleka, dziś można znaleźć przepisy także na twarożek. Ktoś znowu lubi mak.

Jedną z najstarszych tradycji z nią związanych jest podarowanie w czasie wakacji gigantycznego tunelu królowi Saksonii. Zwyczaj ten należy do najstarszych jarmarków bożonarodzeniowych w Niemczech, które funkcjonują w Dreźnie od końca XV wieku. Co roku piekarze dostarczali na targi tunel o długości półtora metra i wadze około 18 kilogramów.

Pintereście

Przepraszamy, ale osadzona treść nie jest już dostępna.

Tunel według Vondráčkovej

Choć z pieczeniem świątecznych ciasteczek możesz poczekać do świąt, możesz przygotować tunel już teraz i pozwolić mu odpocząć do Świąt. Możesz na przykład wypróbować przepis Heleny Vondráčkovej. Mówi się, że był to ulubiony deser Karla Gotta, a warto go już spróbować.

Do przygotowania świątecznego tunelu potrzebne będzie 80 g drożdży rozmieszanych w odrobinie ciepłego mleka. Gdy drożdże dobrze wyrosną, do miski dodać 1 kg mąki zwykłej, 2 jajka, 400 g miękkiego masła, 150 g cukru i szczyptę soli. Krótko wymieszać i dodać kolejne 60 ugotowanych i obranych, następnie zmielonych gorzkich migdałów, 380 g rodzynek, 125 g kandyzowanych owoców, 6 torebek cukru waniliowego i startą skórkę cytrynową z jednej cytryny.

Ciasto dokładnie wyrabiamy rękoma, nie może być zbyt miękkie, ale jeśli się kruszy, można pomóc sobie łyżką mleka. Przygotowaną bułkę pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny do godziny.

Stułę można zrobić na drutach podobnie jak choinkę, ale jest to gęste ciasto, które nie będzie lekkie jak choinka. Zwykle wystarczy zwinąć go w prostokąt i złożyć dłuższe boki do środka. Powstałą stułę ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, odstawić do momentu odpowiedniego nagrzania piekarnika, a następnie piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Nie zapominajcie, że tunel należy odpowiednio posypać cukrem pudrem i pozostawić do odpoczynku do Świąt.

Powiązane artykuły

Źródła: częstotliwość1.cz, topvanoce.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *