Suszone rośliny strączkowe mogą się zepsuć i ważne jest, aby wiedzieć, kiedy to nastąpi, aby ich nie używać: w rzeczywistości nie są one trwałe.
Rośliny strączkowe mają szerokie zastosowanie w kuchni, zwłaszcza zimą, do przygotowania pysznych zup. Oprócz możliwości zakupu gotowych roślin strączkowych, wiele osób woli zaopatrzyć się w suszone, aby wykorzystać je w razie potrzeby.
Suszone rośliny strączkowe wymagają oczywiście dłuższego procesu, ale są bardzo smaczne. Często jednak zapominamy o ich posiadaniu w spiżarni, ale nawet suszone rośliny strączkowe nie służą wiecznie i mogą się zepsuć.
Jak zrozumieć, że suszone rośliny strączkowe się zepsuły
Wiele osób wybiera także suszone, ponieważ są tańsze od suszonych, mają dłuższy okres przydatności do spożycia, a po ugotowaniu mają lepszą konsystencję.
Jednak nawet suszone rośliny strączkowe mogą się zepsuć i trzeba wiedzieć, kiedy to się dzieje, aby unikać ich gotowania i jedzenia. Oczywiście, jeśli są przechowywane w chłodnym, suchym miejscu, mają minimalny okres przydatności do spożycia wynoszący jeden rok. Tego samego nie można powiedzieć, jeśli były przechowywane w ciepłym miejscu.
W rzeczywistości sama temperatura może spowodować zepsucie się suszonych roślin strączkowych, powodując utratę smaku. Po dwóch, trzech latach rośliny strączkowe zaczną nawet tracić swoje wartości odżywcze, a po 5 latach znikną całkowicie. Istnieją pewne charakterystyczne oznaki zepsucia suszonych roślin strączkowych:
- owady w spiżarni: jeśli zauważysz owady w pojemniku z suszonymi roślinami strączkowymi, najlepiej je wyrzucić
- pleśń: jeśli zauważysz ciemne plamy lub ślady pleśni, lepiej nie używać tych roślin strączkowych
- niezwykłe zapachy: jeśli wykryty zostanie zjełczały zapach, jest to oznaka fermentacji lub obecności odchodów pasożyta.
Są to wszystkie czynniki, które należy wziąć pod uwagę, aby zrozumieć, czy suszone rośliny strączkowe się zepsuły. Dlatego z reguły najlepiej przechowywać je w chłodnym, suchym miejscu, w szczelnym pojemniku na żywność. Aby spożyć produkt wysokiej jakości, suszone rośliny strączkowe należy spożyć w ciągu 1 lub 2 lat od daty zakupu, jeśli nie są otwierane.
Jednakże po otwarciu należy je spożyć w ciągu 1 roku. W przeciwnym razie suszone rośliny strączkowe nie tylko nie zapewnią wartości odżywczych, ale także utracą je podczas gotowania. W tym sensie, że ich gotowanie zajmie więcej czasu, a konsystencja nie będzie najlepsza.