Suszone owoce, jak najlepiej je konserwować, aby nie straciły „chrupiącości”

Suszone owoce uwielbiają zwłaszcza osoby przestrzegające zdrowej diety. Jak go przechowywać, aby nie stracił „chrupkości”?

Migdały, orzechy włoskie i laskowe to produkty uniwersalne, które mają zdecydowanie istotny wpływ na zdrowie człowieka, jednak często przechowujemy je nieprawidłowo.

Suszone owoce składają się głównie z nasion, w znacznym stopniu zaopatrzony w olejki, które stanowią rezerwę energii dla przyszłej rośliny, która się urodzi. Lipidy te zbudowane są głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo łatwo prowadzą do ich zakwaszenia. Zwiększa szybkość utleniania wraz ze wzrostem ilości znajdujących się w nim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Aby uniknąć, Więc, suszone owoce tracą swoje właściwości odżywcze, ważne jest, aby przechowywać je w jak najbardziej prawidłowy sposób. Przypominamy, że ten pokarm, jeśli zostanie wprowadzony do Twojej diety w zrównoważony sposób, pomoże obniżyć zły cholesterol, dzięki kwasom tłuszczowym Omega 3 i 6, chroniąc serce i promując funkcje układu krążenia. Ponadto obecność rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pomaga regulować pracę jelit, a także ogranicza bodziec do głodu, ponieważ ma silną moc sytości.

Przyjrzyjmy się teraz bliżej jak go zachować w najbardziej poprawny sposób.

Jak najlepiej przechowywać suszone owoce

Tam Pierwsza zasada, której należy przestrzegać, aby jak najlepiej zachować suszone owoce jest powiązany z miejsce, w którym go umieścimy u siebie w domu. Najlepszym wyborem jest w suchych i chłodnych miejscach, w ciemności i z dala od źródeł ciepła. Jedna rzecz, o której niewiele osób wie, to fakt, że latem, wraz ze wzrostem temperatur, lepiej przechowywać produkt w lodówce, a zatem w niskich temperaturach.

Konserwowanie suszonych owoców (Buttalapasta.it)

Idealnym pojemnikiem do przechowywania suszonych owoców jest szkło, który dzięki swojej budowie jest skutecznie odporny na czynniki chemiczne i/lub gazowe oraz posiada doskonałe właściwości termoizolacyjne. Ponadto należy sprecyzować, że ww Witraż jeszcze lepszy dzięki temu, że zapobiega przedostawaniu się niektórych długości fal światła, w tym ultrafioletu.

Ma to także fundamentalne znaczenie sposób zamknięcia pojemnika, szczelna zakrętka pozwala chronić żywność przed długotrwałym kontaktem z tlenem. Może to prowadzić do utleniania lipidów, co jest niezbędne, aby uniknąć bakterii tlenowych.

Przestrzegając tych małych środków ostrożności, suszone owoce będą zawsze dostępne w tej samej konsystencji, w jakiej je kupiłeś. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnego uczucia zamoczenia, z którym mogłeś się spotkać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *