Super pyszny, klasyczny pudding bożonarodzeniowy

Ta klasyczna lampka bożonarodzeniowa oprócz magicznego smaku ma także magiczny aromat dzięki typowym dla tego sezonu przyprawom. A przygotowanie jest tak proste, że nie potrzeba nawet wagi kuchennej.

Składniki potrzebne na klasyczny świąteczny budyń:

1 łyżeczka rodzynki

1 łyżeczka Mąka samorosnąca

1 łyżeczka drobno starte masło (około 115 g)

1 łyżeczka brązowa bułka tarta

1 łyżeczka cukier

1 łyżeczka surowe orzechy wymieszać orzechy

1 łyżeczka cynamon

1 opakowanie wanilii

1 łyżeczka mleko

1 duże jajko

masło, do smarowania

Na krem ​​maślany:

85 g masła

100 g cukru

200 ml śmietanki

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Aby przygotować budyń, wlej pierwsze sześć filiżanek do miski, a następnie wymieszaj z mlekiem i jajkiem. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na budyń.

Przykryj podwójną warstwą folii posmarowanej masłem, robiąc pośrodku zakładkę, aby budyń mógł wyrosnąć. Zawiąż folię szczelnie sznurkiem, a następnie umieść ją w naczyniu do gotowania na parze lub dużej patelni z taką ilością delikatnie gotującej się wody, aby sięgała do połowy wysokości miski. Gotować na parze pod przykryciem przez 2 i pół godziny. Podczas gotowania sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby dodaj więcej. Jeżeli podajesz budyń od razu, rozpakuj go i przełóż na głęboki talerz.

Na krem ​​maślany:

Wszystko włożyć do rondla i doprowadzić do powolnego wrzenia, mieszając. Pozostawić do bulgotania przez 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, a sos nabierze bladokarmelowego koloru i lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Kremem polej budyń i udekoruj mieszanką całych orzechów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *