Styczniowe zakupy: czego nie powinno zabraknąć w Twoim koszyku wśród sezonowych owoców i warzyw

Zamierzasz rozpocząć styczniowe zakupy? Oto, czego nigdy nie powinno zabraknąć w Twoim koszyku, gdy idziesz do supermarketu.

Miesiąc styczeń rozpoczął się kilka dni temu, żegnaliśmy długo wyczekiwane święta Bożego Narodzenia, a przede wszystkim dzień Trzech Króli, który jak powszechnie wiadomo”zabrać sobie wszystkie święta„. Wznawiamy zatem normalność i codzienność, skupiając się głównie na jednym celu: nauce robienia zakupów w oparciu o to, co oferuje nam natura i supermarket.

Zastanówmy się wspólnie, jakie owoce i warzywa koniecznie będą musiały zapełnić nasz koszyk w tym zimnym i deszczowym miesiącu. Będziesz naprawdę zaskoczony.

Styczniowe zakupy? Oto, czego nie może zabraknąć w Twoim koszyku

Zakupy w dzisiejszych czasach stały się naprawdę trudnym zadaniem. Ceny produktów, a w szczególności żywności, zmieniają się i stale rosną. Jeśli jednak co miesiąc kupujemy ten sam chleb, ten sam makaron, obrane pomidory, przetwory itp., to sytuacja zmienia się w przypadku zakupu owoców i warzyw. Tak naprawdę można powiedzieć, że każdy miesiąc przynosi inny produkt niż miesiąc poprzedni, równie dobry i ekonomiczny. Zobaczmy więc razem, jak możemy zapełnić nasz koszyk w tym miesiącu.

Dla miesiąc styczeń, W naszym koszyku nie może zabraknąć następujących produktów:

  • Buraki, boćwina, kapusta, cykoria, czarny kalafior, rzodkiewka, szpinak, radicchio.
  • Nie brakuje ich dynia i marchewka, seler i koper włoski: żywność, która na dobre i na złe towarzyszy nam niemal przez cały rok.
  • Grzyby i trufle zimą: doskonale nadają się do przygotowania smacznych pierwszych dań, np. pappardelle z borowikami i aromatem truflowym. Możesz też po prostu wykorzystać same grzyby jako doskonały dodatek do dań głównych z mięsa lub kurczaka.
  • Pomarańcza i grejpfrut: kontynuując w takim razie owoc, możemy powiedzieć:Do widzenia’ po persymony i winogrona stołowe, które towarzyszyły nam przez cały koniec roku, witając pomarańcze i grejpfruty. Ten ostatni, także obok Kiwi, są bogate w witaminę C. Oznacza to, że pomagają także przeciwdziałać objawom grypy, chroniąc w ten sposób przed różnymi dolegliwościami.

W skrócie, Styczniowe zakupy są naprawdę pełne zdrowych produktów i przede wszystkim „gorące”: jeśli uważnie zauważysz, większość warzyw należy jeść gotowanych, a nie surowych, jak dzieje się na przykład z pomidorami i sałatką. Nie przegap ich, ponieważ są bogate w witaminy, białka i błonnik: idealne dla Twojego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *