Od Dymitrowdena do Dnia Św. Jerzego i od Dnia Św. Jerzego do Dnia Dymitrowa – tak Bułgarzy w dawnych czasach dzielili pory roku.
Zbliżające się święto, które będziemy obchodzić 26 października, niesie ze sobą wiele przepowiedni na nadchodzącą zimę i rok: jeśli księżyc będzie w pełni – ul będzie pełen miodu i będzie roić się pszczołami.
W wieczór poprzedzający święto pasterze wrzucili kij do owczarni. Jeśli rano leżały na nim owce, wierzono, że zima będzie długa, ciężka i mroźna.
Charakterystyczne jest także rytualne wróżenie przez pierwszego gościa, który wejdzie do domu (polaznika): Jeśli gość będzie dobry i zamożny, taki będzie rok.
Na dzień św. Dymitrowa na stole przygotowuje się gulasz z baraniny lub gulasz z baraniny, gulasz z kurczaka – z kogutem, jeśli adresatem jest mężczyzna i z kurą, jeśli adresatem jest kobieta. Podaje się także warzywa. Na stole jest także gotowana kukurydza, pestil, szarlotka, szarlotki lub po prostu pieczone jabłka, Rachel, dynia.