Zaskocz w domu staroczeską potrawą i zaserwuj rodzinie przysmak, który kiedyś regularnie przygotowywały dla starszego pokolenia ich babcie. To danie, które kosztuje zaledwie kilka koron, jest gotowe szybko i smakuje wyśmienicie. I ma uroczą nazwę: súdlíky.
Źródło: YouTube
Czym właściwie są shudliki?
To krótkie i bardzo wąskie bułeczki, które przyrządza się z klasycznego ciasta ziemniaczanego.
Jak przygotować šudliki
Będziesz potrzebował 1 kg ziemniaków, które musisz wcześniej ugotować, aby całkowicie ostygły. Następnie obierz je i zetrzyj drobno na zwykłej tarce lub rozgnieć praską do ziemniaków.
Następnie posolić je ½ łyżeczki soli, posypać 30 dkg grubej mąki i dodać 2 całe surowe jajka. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i wyrób gładkie, zwarte ciasto, które nie powinno się kleić. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
Zrób cienkie bułki
Gotowe ciasto rozwałkowuj na posypanej mąką powierzchni na długie, cienkie wałki, które później możesz pokroić na mniejsze, krótkie kawałki. Nigdy nie zostawiaj ciasta na dłużej, gdyż ma tendencję do rozrzedzania się, a następnie zwarcia.
Faza wrzenia
Kiedy już wszystkie shudliki będą gotowe, włóż je do większego garnka z wrzącą i lekko osoloną wodą. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, natychmiast usuń je za pomocą durszlaka. Podawać na talerzu z zmielonym makiem, cukrem i roztopionym masłem. To klasyk.
Za każdym razem inny
šudlíky można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz maku można je aromatyzować cynamonem, kakao i miodem. Doskonałym dodatkiem są opiekana bułka tarta z cukrem lub słodki twarożek i owoce. Popularne są także warianty z kapustą, szpinakiem, kiełbasą, jajkiem i smażoną cebulą.
www.toprecepty.cz, www.erecepty.eu