Spożywanie tych pokarmów zmniejsza długowieczność: tyle żyją mężczyźni, ile kobiety

Lepiej trzymać te produkty z dala od stołu, jedzenie ich skraca życie. Oto, jak bardzo spożywanie niektórych pokarmów sprawia, że ​​żyjemy krócej.

Od dawna są one celem dietetyków i władz odpowiedzialnych za opiekę zdrowotną. Oczywiście mówimy o nich wszystkich wysokokaloryczne, smaczne i smaczne potrawyłatwe w przygotowaniu i trwałe. Pakowane produkty spożywcze, bardzo bogate pod względem energetycznym i bardzo ubogie pod względem odżywczym, powstałe w wyniku wielokrotnego przetwarzania przemysłowego.

Krótko mówiąc, tak to nazywamy śmieciowe jedzenie („śmieciowe jedzenie” w języku Dantego) nie jest panaceum na zdrowie, wiadomo to od dawna. Ale o ile mniej te pokarmy skracające długowieczność sprawiają, że żyjemy?aż tak niezdrowe dla naszego organizmu?

To paradoks, ale niektóre potrawy takjedząnaprawdę nasze życie. Ale Na jakie produkty spożywcze należy uważać? Niedawne badanie przewidywane na CNNco pokazuje, jak niektóre produkty spożywcze dosłownie skracają życie mężczyzn i kobiet.

Jedzenie tych produktów skraca życie: lepiej trzymać je z dala od naszych stołów

Badania, oczekujące na publikację, zostały zaprezentowane w formie opracowania wstępnego podczas dorocznego spotkaniaAmerykańskie Towarzystwo Żywienia w Chicago. W badaniu zbadano dane dotyczące diety zebrane w 1995 roku na próbie około 541 Amerykanów w wieku od 50 do 71 lat następnie powiązanie ich z danymi dotyczącymi śmiertelności w ciągu następnych 20–30 lat.

Z wyników badania, które uwzględniało spożycie 124 produktów spożywczych, wynika, że spożywanie dużych ilości ultraprzetworzonej żywności może skrócić życie o ponad 10%. Ci, którzy jedli najwięcej śmieciowego jedzenia, tak częściej umierają z powodu chorób serca lub cukrzycy.

Etykieta „ultraprzetworzone” pochodzi ze słynnego wzoru Nova (oparty na stopniu przetworzenia przemysłowego), który obejmuje cztery grupy żywności: żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona, składniki kulinarne, żywność przetworzona oraz żywność i napoje ultraprzetworzone. Żywność ultraprzetworzona, zgodnie z definicją FAO, zawiera w sobie składniki „nigdy lub rzadko używane w kuchni lub klasy dodatków, których funkcją jest uczynienie produktu końcowego smaczniejszym lub bardziej zachęcającym”.

Zasadniczo to są konserwanty jest w stanie oprzeć się pleśni i bakteriomemulgatorów stosowane, aby zapobiec rozdzieleniu się niezgodnych składników. Potem są barwniki, barwniki sztuczneale także środki przeciwpieniące, zwiększające objętość, wybielające, żelujące i glazurujące. W końcu cukry, sól i tłuszcze dodawane lub modyfikowane, stosowane w celu uatrakcyjnienia żywności.

Z badań wynika, że ​​w szczególności niektóre produkty spożywcze są obarczone większym ryzykiem niż inne. Wśród dwóch produktów ultraprzetworzonych najbardziej szkodliwą dla zdrowia są: wysoko przetworzone mięsa i napoje bezalkoholowe. Zwłaszcza Napoje dietetyczne wiążą się ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej śmierci odnośnie chorób układu krążenia. Wiążą się także z większym ryzykiem demencji, cukrzycy typu 2, otyłości, udaru mózgu i zespołu metabolicznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *