Sól w wodzie z makaronem przed czy po? W końcu szef kuchni wyjaśnia, że ​​to nie jest tak, jak myślisz

Kiedy dodaje się sól do wody po makaronie? Profesor w końcu ujawnił dokładny moment. Właśnie wtedy musisz wrzucić go do garnka.

Czy wiesz, kiedy jest odpowiedni moment na osolenie wody podczas gotowania makaronu? Wielu o tym nie wie, ale jest to bardzo specyficzny moment i profesor to wyjaśnił. Często słyszymy, że posolenie wody przed włożeniem makaronu do garnka powoduje, że makaron szybciej się zagotuje, jednak w rzeczywistości jest to nic innego jak kłamstwo.

Vincenzo Schettini, profesor fizyki, zyskał teraz dużą sławę także w mediach społecznościowych dzięki swoim filmom, w których pokazuje, jak działa przedmiot, którego uczy. Dzięki niemu wiele rzeczy stało się teraz jaśniejszych nie tylko dla jego uczniów, ale także dla wielu innych uczniów. Ale przyjrzyjmy się teraz szczegółowo, kiedy musimy posolić wodę: przed czy po dodaniu makaronu?

Sól w wodzie z makaronem? To właściwy moment, aby to umieścić

Jak mówi profesor Schettiniznany także w mediach społecznościowych pod nazwą fizyka, którą lubimy, jest taki specyficzny moment, kiedy trzeba wrzucić sól do wody. Obecność tego ostatniego podnosi nieznacznie temperaturę wrzenia wody, ale bardzo nieznacznie, i oto jego słowa: „Pomyśl, że aby podnieść temperaturę wody o 1°C, potrzeba 250 g soli na 4 litry wody.”

W rzeczywistości używa się znacznie mniej soli, około jednej dziesiątej tej ilości. Dlatego sól dodawana do wody nie zmienia niczego poza smakiem wody: w rzeczywistości sól nie pomaga szybciej osiągnąć temperatury wrzenia. Właśnie z tego powodu Profesor Schettini twierdzi, że nie ma konkretnego momentu, w którym należy wsypać sól do garnka.

Zaleca się jednak dodanie go przed lub po gotowaniu, w przeciwnym razie konieczne będzie dodawanie go stopniowo w dwóch fazach. Oto jego wyjaśnienie:

Jeśli jesteś przyzwyczajony do dodawania soli, gdy woda się zagotuje, dodawaj ją stopniowo. W rzeczywistości każde ziarenko soli reprezentuje jądro w wodzie, które powoduje powstawanie pęcherzyków. Dużo soli na raz oznacza dużo bąbelków, czyli katastrofę, która wychodzi z patelni. Następnie dodawaj je w dwóch fazach: najpierw trochę, a potem wszystko inne

@lafisicachecipiace

Kiedy jednak dodawać sól do wody? To kwestia fizyki #lafisicachecipiace #fizyka #prof #hometips

♬ oryginalny dźwięk – LaFisicaCheCiPiace

Teraz już wiesz, że nie ma konkretnego zalecanego czasu na dodanie soli do wody, a wszystkie porady, które często słyszysz, to nic innego jak pogłoski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *