Te o smaku oregano i bazylii, polane aksamitną konsystencją słodko-kwaśnego sosu pomidorowego, staną się ulubionym daniem całej rodziny.
Niezbędne produkty na klopsiki w sosie pomidorowym:
Na klopsiki:
500 gramów mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 główki drobno posiekanej cebuli
50 gramów bułki tartej
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, suszona bazylia i oregano do smaku
Na sos:
400 gramów pomidorków koktajlowych z puszki
125 gramów mozzarelli
60 ml czerwonego wina
łyżka cukru
łyżka masła
4 cebule
kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Uformuj kulki i smaż na średnio rozgrzanym oleju.
Rozpuść masło na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Podsmaż w nim czosnek i cebulę, dodaj wino, następnie dodaj pomidory i cukier, zagotuj, po czym zmniejsz ogień do średniego.
Gotowy sos przykrywamy pokrywką i od czasu do czasu mieszamy aż do wrzenia przez 15 minut, aż zgęstnieje, po czym doprawiamy do smaku i dodajemy do niego klopsiki. Wymieszaj, następnie dodaj startą mozzarellę, parmezan i świeże liście bazylii.