Smaczniejszych karmelizowanych gofrów nie jadłeś

Te karmelowe ciasteczka są tak pyszne, że pokocha je cała Twoja rodzina. Można je podawać zarówno na śniadanie, jak i jako deser dla gości.

Niezbędne produkty do gofrów karmelizowanych:

2 jajka

170 g cukru

110 g masła

2 łyżki suchych drożdży

100 ml ciepłej wody

430 g mąki

łyżka cynamonu

szczypta soli

Na karmel:

150 g brązowego cukru

80 g masła

Krem cukierniczy 350 ml

łyżka cynamonu

cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowuje się karmel.

Do rondelka wsypać cukier i na małym ogniu pozostawić do zrumienienia i karmelizacji, następnie dodać masło, wymieszać i stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając. Już pierwszy kontakt śmietanki stwardnieje karmel, więc najpierw dodawaj po trochu i poczekaj, aż się rozpuści i stanie się płynną mieszanką, następnie dodaj cynamon i wanilię, po czym stopniowo dodawaj pozostałą słodką śmietankę. Gdy cała mieszanina się połączy, zdejmij z ognia i pozostaw w temperaturze pokojowej do ostygnięcia i zagęszczenia karmelu.

Na ciasto:

W głębokiej misce ubić jajka z cukrem, dodać miękkie masło, następnie mąkę wymieszaną wcześniej z drożdżami i cynamonem, szczyptę soli i stopniowo dodawać wodę, wyrabiając rękoma. Z ciasta uformujemy kulę, owiniemy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Z ostudzonego ciasta formuj kulki po 30 gramów każda, tyle samo, i piecz je w nagrzanej gofrownicy, aż nabiorą ładnego koloru. Kiedy są wyjmowane, gdy są jeszcze ciepłe, przecina się je wzdłuż na pół i nadziewa. Na środek jednej połówki połóż małą łyżeczkę karmelu, który roztapia się wszędzie pod wpływem ciepła, natychmiast wymieszaj z drugą połówką i pozostaw do ostygnięcia i stwardnienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *