Te karmelowe ciasteczka są tak pyszne, że pokocha je cała Twoja rodzina. Można je podawać zarówno na śniadanie, jak i jako deser dla gości.
Niezbędne produkty do gofrów karmelizowanych:
2 jajka
170 g cukru
110 g masła
2 łyżki suchych drożdży
100 ml ciepłej wody
430 g mąki
łyżka cynamonu
szczypta soli
Na karmel:
150 g brązowego cukru
80 g masła
Krem cukierniczy 350 ml
łyżka cynamonu
cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowuje się karmel.
Do rondelka wsypać cukier i na małym ogniu pozostawić do zrumienienia i karmelizacji, następnie dodać masło, wymieszać i stopniowo dodawać śmietanę, cały czas mieszając. Już pierwszy kontakt śmietanki stwardnieje karmel, więc najpierw dodawaj po trochu i poczekaj, aż się rozpuści i stanie się płynną mieszanką, następnie dodaj cynamon i wanilię, po czym stopniowo dodawaj pozostałą słodką śmietankę. Gdy cała mieszanina się połączy, zdejmij z ognia i pozostaw w temperaturze pokojowej do ostygnięcia i zagęszczenia karmelu.
Na ciasto:
W głębokiej misce ubić jajka z cukrem, dodać miękkie masło, następnie mąkę wymieszaną wcześniej z drożdżami i cynamonem, szczyptę soli i stopniowo dodawać wodę, wyrabiając rękoma. Z ciasta uformujemy kulę, owiniemy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Z ostudzonego ciasta formuj kulki po 30 gramów każda, tyle samo, i piecz je w nagrzanej gofrownicy, aż nabiorą ładnego koloru. Kiedy są wyjmowane, gdy są jeszcze ciepłe, przecina się je wzdłuż na pół i nadziewa. Na środek jednej połówki połóż małą łyżeczkę karmelu, który roztapia się wszędzie pod wpływem ciepła, natychmiast wymieszaj z drugą połówką i pozostaw do ostygnięcia i stwardnienia.