Smaczniejszego, chudego sarmi z orzechami włoskimi nie jadłeś




Foto: supichka.com

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi także najbliżsi. Ten przepis na ich wykonanie stanie się Twoim ulubionym, a Twoja rodzina nie będzie zadowolona z zrobienia ich tylko na Boże Narodzenie.

Niezbędne produkty do chudego sarmi z orzechami włoskimi:

15 łyżek Ryż

15 łyżeczek płatki sojowe

3 łyżki zmielone orzechy włoskie

1 mała cebula

1 por

2 ząbki czosnku

1 mała marchewka

1 łyżeczka mielony czerwony pieprz

1 łyżeczka kurkuma

do smaku: sól, pieprz czarny, kolendra, liść laurowy

3-4 łyżki.

2 łyżki stołowe. sos sojowy

15 liści kiszonej kapusty

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Płatki sojowe zalewa się wodą i pozostawia do ostygnięcia.

Umyj ryż i zalej go niewielką ilością wody. Por i cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

Gdy cebula będzie już prawie gotowa, dodaj startą marchewkę, następnie czerwoną paprykę i kurkumę. Smażymy bardzo krótko, uważając, żeby nie przypalić papryki.

Dodać czosnek, cebulę, odsączone płatki sojowe, przyprawy i dusić na niższej temperaturze, aż ryż wchłonie wodę.

Na liść kapusty nałóż dwie łyżeczki farszu i zawiń sarmi. Gotuj przez około półtorej godziny lub do momentu, aż kapusta będzie miękka. Jeśli gotujesz w szybkowarze, wystarczy około 30 minut od momentu zagotowania.

Jeśli nie używasz płatków sojowych, możesz je zastąpić zmielonymi orzechami. Zamiast łyżeczki płatków sojowych dodaj łyżkę zmielonych orzechów włoskich.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *