Foto: supichka.com
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi także najbliżsi. Ten przepis na ich wykonanie stanie się Twoim ulubionym, a Twoja rodzina nie będzie zadowolona z zrobienia ich tylko na Boże Narodzenie.
Niezbędne produkty do chudego sarmi z orzechami włoskimi:
15 łyżek Ryż
15 łyżeczek płatki sojowe
3 łyżki zmielone orzechy włoskie
1 mała cebula
1 por
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
1 łyżeczka mielony czerwony pieprz
1 łyżeczka kurkuma
do smaku: sól, pieprz czarny, kolendra, liść laurowy
3-4 łyżki.
2 łyżki stołowe. sos sojowy
15 liści kiszonej kapusty
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Płatki sojowe zalewa się wodą i pozostawia do ostygnięcia.
Umyj ryż i zalej go niewielką ilością wody. Por i cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Gdy cebula będzie już prawie gotowa, dodaj startą marchewkę, następnie czerwoną paprykę i kurkumę. Smażymy bardzo krótko, uważając, żeby nie przypalić papryki.
Dodać czosnek, cebulę, odsączone płatki sojowe, przyprawy i dusić na niższej temperaturze, aż ryż wchłonie wodę.
Na liść kapusty nałóż dwie łyżeczki farszu i zawiń sarmi. Gotuj przez około półtorej godziny lub do momentu, aż kapusta będzie miękka. Jeśli gotujesz w szybkowarze, wystarczy około 30 minut od momentu zagotowania.
Jeśli nie używasz płatków sojowych, możesz je zastąpić zmielonymi orzechami. Zamiast łyżeczki płatków sojowych dodaj łyżkę zmielonych orzechów włoskich.