Jeśli chcesz zjeść prosty, smaczny i zdrowy deser, który jednocześnie szybko się przygotowuje, ten deser jest dla Ciebie idealny.
Składniki potrzebne na surowe kulki orzechowe
1 szklanka surowych migdałów
1 szklanka surowych orzechów włoskich
½ szklanki pokruszonych do obtoczenia
10 pestek daktyli
1/3 szklanki miodu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu
*Z tych składników wychodzi około 14 kulek
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 15 minut, aby zmiękły.
Dodaj wypestkowane daktyle, orzechy, miód i przyprawy do robota kuchennego i pulsuj, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie lepka mieszanina.
Weź niewielką ilość mieszanki i uformuj ją w kulkę wielkości kęsa, używając zwilżonych wodą rąk.
Obtoczyć w pokruszonych pistacjach.
Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby stwardniały.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.