Smaczne i zdrowe: Surowe kulki z orzechami i daktylami

Jeśli chcesz zjeść prosty, smaczny i zdrowy deser, który jednocześnie szybko się przygotowuje, ten deser jest dla Ciebie idealny.

Składniki potrzebne na surowe kulki orzechowe

1 szklanka surowych migdałów

1 szklanka surowych orzechów włoskich

½ szklanki pokruszonych do obtoczenia

10 pestek daktyli

1/3 szklanki miodu

1/2 łyżeczki ziela angielskiego

1 łyżeczka cynamonu

*Z tych składników wychodzi około 14 kulek

Zobacz więcej:


Sposób przygotowania:

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 15 minut, aby zmiękły.

Dodaj wypestkowane daktyle, orzechy, miód i przyprawy do robota kuchennego i pulsuj, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie lepka mieszanina.

Weź niewielką ilość mieszanki i uformuj ją w kulkę wielkości kęsa, używając zwilżonych wodą rąk.

Obtoczyć w pokruszonych pistacjach.

Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby stwardniały.

Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *