Słyszeliście o nowym superfoodie? Mech morski może pomóc ludziom z tą diagnozą

Prawdopodobnie słyszałeś o mchu morskim. Ale czy wiesz, że uznawana jest za superfood, który zyskuje coraz większą popularność w kosmetyce, żywieniu i gastronomii? Nie ma nieuzasadnionego entuzjazmu. Mech morski charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych, dlatego zasługuje na należytą uwagę.

Gdzie możemy go znaleźć?

Mech morski, zwany także mchem karagenowym, to rodzaj czerwonych wodorostów, które rosną dziko. Rośnie szczególnie wzdłuż skalistych raf na atlantyckim wybrzeżu Irlandii, Ameryki lub w niektórych częściach Oceanu Spokojnego. Można go rozpoznać także pod nazwą mech irlandzki, nadano mu właśnie ze względu na jego obfite występowanie w morzach wokół Irlandii, ale także ze względu na jego starożytne zastosowanie w celach leczniczych na tym obszarze. Jeśli jest świeży, charakteryzuje się miękką konsystencją i kolorową kolorystyką.

Jego sekret tkwi w obecności karagenów – substancji zawierających cząsteczki wiążące ze sobą wodę. Jeśli więc namoczymy w nim mech morski, powstanie żel będący swego rodzaju wegańskim zamiennikiem klasycznego kolagenu czy żelatyny. Dzięki temu jest to zdrowy i popularny w praktyce zagęszczacz ziołowy.

Niezależnie od tego, czy kiedykolwiek zdawałeś sobie z tego sprawę, czy nie, jest całkiem prawdopodobne, że spożywałeś już wodorosty w jakiejś formie. Stosowany jest na przykład jako składnik lodów, koktajli, dżemów, zup, sosów czy deserów. Znajdziesz go także w balsamach do ciała, nawilżających maseczkach do skóry czy włosów, a nawet w paście do zębów czy paście do butów.

Jak wpływa to na nasze zdrowie?

Irlandzki mech morski uważany jest za bogate źródło witamin i minerałów, zwłaszcza jodu, potasu, wapnia i siarki. Nawet minimalna kwota Ci wystarczy. Chociaż alga ta jest stosowana od wielu lat, szczegółowy skład, wartości odżywcze i właściwości lecznicze mchu morskiego są nadal badane. Większość badań koncentruje się na grupie wodorostów, a nie na całości, w ramach której ocenia się również korzyści ze stosowania wodorostów. Jakie pozytywne skutki zdrowotne stwierdzono do tej pory?

Pomaga w leczeniu anemii

W swojej świeżej i naturalnej postaci mech morski dostarcza dużo żelaza, które odgrywa kluczową rolę w transporcie tlenu we krwi. Pomaga w utrzymaniu wystarczającej liczby czerwonych krwinek i zapobiega niskiemu poziomowi hemoglobiny. Jednocześnie wzmacnia układ odpornościowy i pracę mózgu.

Radzi sobie z grypą i chorobami układu oddechowego

Wykazano, że irlandzki mech morski ma właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Obecność chlorku potasu może pomóc złagodzić nieprzyjemne objawy przeziębienia. Może także zwalczać różne infekcje, czy to grypę, ból gardła, kaszel, zapalenie oskrzeli, gruźlicę czy zapalenie płuc.

Wspomaga zdrowe trawienie

z 2020 r. wykazało pozytywny wpływ wodorostów na ogólny stan zdrowia jelit ze względu na ich właściwości prebiotyczne. Irlandzki mech morski jest bogaty w błonnik, dzięki czemu może działać jako łagodny środek przeczyszczający. Może również pomóc złagodzić objawy zapalenia błony śluzowej żołądka, niestrawności, zgagi lub pomóc w problemach trawiennych związanych z wymiotami i nudnościami.

Utrzymuje zdrową skórę

Irlandzki mech morski zapewni Twojej skórze doskonałe działanie nawilżające. Nie ma znaczenia, czy zdecydujesz się na spożycie go w formie napoju, czy wolisz aplikację lokalną. Ma pozytywny wpływ na problemy z egzemą, wysypką, ale także na oparzenia słoneczne czy łuszczycę.

Wzmacnia tkankę łączną

Jeśli chcesz szybciej zregenerować się po wyczerpującym treningu, operacji lub poważnej kontuzji, irlandzki mech morski może Ci pomóc. Oprócz pozytywnego działania na tkankę łączną, wspomaga leczenie zapalenia płuc czy gruźlicy. Ponieważ jest bogatym źródłem witamin i minerałów, jego wysoka wartość odżywcza pomaga poprawić stan zdrowia osób cierpiących na nadciśnienie lub miażdżycę.

W ten sposób posłuży Ci najdłużej

Jeśli masz pod ręką świeże wodorosty, przechowuj je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. W ten sposób powinno ci wystarczyć na cztery miesiące. Można go jednak sprowadzić także w postaci naturalnego żelu w słoiczku, który po otwarciu również należy odpowiednio zamknąć i włożyć do lodówki. W takim przypadku zaleca się przechowywać go idealnie przez dwa, maksymalnie trzy tygodnie.

Przygotuj żel z irlandzkiego mchu morskiego w zaciszu własnego domu

Przed użyciem ważne jest dokładne namoczenie mchu morskiego w wodzie w celu usunięcia niepożądanych zanieczyszczeń. Możesz przepłukać go kilka razy, aby całkowicie pozbyć się soli. Następnie namoczyć w pojemniku z wodą i pozostawić w lodówce na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Jeśli zauważysz biały nalot na powierzchni, nie martw się, nie jest to pleśń, ale pozostałości soli.

Po odsączeniu mchu dodaj tyle świeżej wody, aby przykryła mech i miksuj w blenderze o dużej mocy na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie włóż mieszaninę do lodówki, gdzie po kilku godzinach stwardnieje i uzyska oczekiwany żel. Wtedy od Ciebie zależy, czy użyjesz go do dań słonych, czy słodkich. Ponieważ nie ma smaku ani charakterystycznego koloru, można go dodać do mniej więcej wszystkiego.

Uważaj na spożywaną ilość

Nawet w przypadku tego składnika obowiązuje jednak stara, znana zasada – wszystko z umiarem. Eksperci ostrzegają przed nadmiernym spożyciem wodorostów, co wiąże się ze zwiększonym spożyciem jodu. Dlatego szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają problemy z pracą tarczycy. Maksymalna zalecana dzienna porcja waha się od 1 do 2 łyżek żelu.

Możesz także jeść irlandzki mech morski na surowo, o ile nie przeszkadza Ci jego konsystencja i smak. Śmiało można dodawać go na przykład do sałatek. Na koniec możesz także zdecydować się na proszek lub kapsułki.

Śledź naszego Facebooka

Źródło:
Plníelánu.sk, zdravovyziva.sk, witalvibe.eu, realsimple.com, zdravopedia.sk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *