Brytyjski sławny szef kuchni i prezenter telewizyjny Gordon Ramsay ujawnił sekret przyrządzania doskonałego spaghetti i makaronu al dente. Filmy z jego rekomendacjami są publikowane na kanale YouTube „Podstawy gotowania z Gordonem Ramsayem”.
Zanim zdradzimy tajemnicę, zapytamy Cię, czy kiedykolwiek w restauracji lub lokalu zapytano Cię, czy wolisz makaron „Al Dente” i nie masz pojęcia, co to dokładnie oznacza?
To zdanie można usłyszeć nie tylko w naszym kraju, ale także w miejscowościach, w których ceni się dobrze przygotowany makaron, takich jak Włochy, Francja i inne kraje.
Określenie „al dente” po raz pierwszy usłyszano na początku XX wieku. Jest pochodzenia włoskiego i oznacza kruchy, ale mocnyjeśli chodzi o jedzenie, a konkretnie makaron.
Według słynnego szefa kuchni makaron i spaghetti mogą być łatwo niedogotowane lub rozgotowane. „Nauczę cię, jak zrobić to perfekcyjnie” – obiecał Ramsey.
Radzi zaopatrzyć się w duży garnek z wystarczającą ilością miejsca, aby makaron mógł się równomiernie zagotować i napełnić go wodą. Następnie należy go lekko posolić, dodać oliwę z oliwek i poczekać, aż woda się zagotuje.
Szef kuchni zaleca dodanie makaronu dopiero wtedy, gdy woda zacznie się gotować. Gotując spaghetti radzi najpierw zanurzyć jeden koniec makaronu we wrzącej wodzie, a gdy będzie miękki dodać resztę. Ramsay nalega, aby to danie było gotowane ściśle na czas i sugeruje użycie timera.
Według niego stopień gotowości makaronu można określić palcami. „Al dente” nie jest trudne do oceny. Po prostu nie powinno być zbyt twarde, ale przyjemne i lekko gęste w środku. I na pewno nie jest chrupiące” – Ramsay definiuje idealny stan potrawy.
Gdy makaron jest już gotowy, kucharz odlewa wodę przez durszlak i doprawia danie dużą ilością soli i pieprzu. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy, żeby makaron się nie posklejał. „Już przed Wami, wspaniały makaron al dente” – podsumowuje szef kuchni. „Doskonale ugotowane.”/
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!