Pozostał Ci węgiel Befana? Oto jak go poddać recyklingowi: różne sposoby wykorzystania go w super pysznych przygotowaniach.
w Pończocha Befanadla dzieci i nie tylko, klasycznego węgla nie może zabraknąć. To ta kompozycja cukru, która swoim kształtem doskonale przypomina węgiel powstający w kominku, biorąc pod uwagę, że to właśnie stamtąd tradycyjnie schodzi Befana.
Może się zdarzyć, że wśród wielu słodyczy umieszczonych w pończosze zostaną resztki węgla. Oczywiście zawsze możesz go przeżuć w dni po 6 stycznia, ale są też inne pyszne i kreatywne sposoby jego wykorzystania. Wykorzystując wysoki potencjał cukrowy, węgiel drzewny Befana można poddać recyklingowi w celu uzyskania innych pysznych przetworów.
Nie ma jednego sposobu, ale są naprawdę różne sposoby, w jakie węgiel okazuje się bardzo przydatny. Znajdzie się coś na różne gusta i potrzeby, a po odkryciu wszystkich sposobów na pozbycie się resztek węgla, pozostaje tylko wybrać, który z nich wolimy.
Pomysły na recykling resztek węgla Befana
Bardzo prostym pierwszym zastosowaniem węgla otrzymanego lub przygotowanego w dniu Trzech Króli jest: wrzucaj go w małych kawałkach do napojów, aby je osłodzić. Można go dodawać do kawy, herbaty lub rozpuszczać w herbatach ziołowych i naparach. Za pomocą miksera możesz zdecydować zniszcz to i wtedy przechowuj proszek w szklanych słoikach używać go tak samo jak cukru.
Bogatszy od cukru, bo zawiera również białko jaja, węgiel drzewny jest na pewno bardziej kaloryczny, dlatego trzeba pamiętać, aby spożywać go w mniejszej ilości, jeśli zastosujemy go zamiast klasycznego słodzika. Do celów dekoracyjnych można użyć posiekanego węgla drzewnego Befana pokrycie ciasta w jasnym kolorze aby uzyskać ładny efekt kontrastu.
W cieście ciasteczkowymprzeważnie z ciasta kruchegouporządkować zamiast cukru słodzi i koloryzujeuzyskując w ten sposób z pewnością nowy i ekstrawagancki wynik. Połączone ze składnikami brownie stanowi pyszną przekąskę. Wystarczy dodać posiekany węgiel drzewny do roztopionej ciemnej czekolady, masła, jajek i mąki, która może być również migdałowa lub orzechowa, aby uzyskać szczególny i intensywny smak. Po wymieszaniu wszystkich składników rozłóż ciasto na blaszce i zrób to gotować w temperaturze 180° przez 30 minut na razie krojenie w kwadraty: prosty i pyszny przepis.
Węgiel zredukowany do welonu możesz także Adodać do mieszanki mąki, wody, oleju i drożdży, aby przygotować słodką focaccię pyszne. Po zakwaszeniu do podwojenia objętości jest gotowane do piekarnika nagrzanego na 180° na 20 minuty. Aby uzyskać jeszcze smaczniejszy akcent, możesz zrobić polewę węgiel zamienił się w lukier: rozpuścić proszek w wodzie i oleju i wylać na powierzchnię focacci. Wynik jest doskonały!