Śliwki na świątecznym stole
Śliwki na pewno nie są już tak często spożywane na Święta Bożego Narodzenia, jak kiedyś. Niewiele osób próbowało sosu śliwkowego. Podobnie trudno byłoby znaleźć kogoś, kto wie, jakiego triku używano w starożytności, aby zachować świeżość śliwek aż do świąt.
Źródło: YouTube
Śliwki na Boże Narodzenie
Dżemy, które osładzały delikatne, ale niezbyt słodkie ciasto, zdecydowanie należały do Świąt. Ze śliwek przygotowywano także dania takie jak muzika, które zawierały także wiele innych suszonych owoców.
Ciekawostką jest również to, że śliwki jadano z kostką grzybową, czyli tradycyjnym posiłkiem przyrządzanym z kaszy. Dziś do posiłku częstowano przekąską ogórków kiszonych lub buraków, ale dawniej mówiono, że są to także niedojrzałe kwaśne śliwki. Były bardzo soczyste, ale nie miały wystarczająco dużo czasu, aby dojrzeć. Dziś możemy je porównać do oliwek.
Bardzo ciekawy jest także trik, dzięki któremu takie śliwki czekające na świąteczne posiłki przechowywano i zachowywano świeżość aż do świąt. Mówi się, że owoce nadal wisiały na gałęzi w studni. Było tam wystarczająco chłodno i chyba były tam najlepsze warunki dla owoców. Dziś każdy ogrodnik czy właściciel ogrodu zaprowadziłby Cię do piekła, gdybyś chciał wyrwać biedne drzewo z korzeniami i połamać jego gałęzie, o co on z troską dba rok po roku.
Słodki cukierek: Śliwka w czekoladzie wypełniona migdałami
Jeśli chcesz zrobić coś ciekawego ze śliwek, spróbuj tego prostego słodkości. Pozostaw wypestkowane śliwki w rumie na kilka godzin, aby odessać płyn. Odczekaj, aż śliwki dobrze odciekną lub osusz je ręcznikiem papierowym, a w otwór za piekarnikiem włóż migdał bez skórki.
Przygotowaną śliwkę zanurzamy w czekoladzie. Odpowiednie są zarówno bardzo ciemne, jak i mleczne. Następnie wystarczy, aby lukier dobrze stwardniał i zawsze podawaj kilka kawałków z herbatą lub kawą. Być może zainteresuje Cię informacja, że suszone daktyle podaje się również w podobny sposób.
Źródła: www.i-senior.cz, klasicke-recepty.cz