Skórka parmezanu, jeśli ją wyrzucisz, popełnisz poważny błąd: spróbuj użyć jej ponownie w ten sposób

Nie wyrzucaj skórki parmezanu, popełniasz poważny błąd. Możesz spróbować użyć go ponownie w następujący sposób. Zobaczysz, jaki wynik!

Parmigiano Reggiano to jeden z najbardziej poszukiwanych serów na świecie. Jej niepowtarzalny smak sprawił, że szybko stał się prawdziwym symbolem naszego kraju na świecie, rozsławiając nas nawet za granicą. Ten ser o zmiennym dojrzewaniu jest jednym z najczęściej używanych we Włoszech, ponieważ ma wszechstronne zastosowanie w kuchni do tworzenia różnych przepisów na słodko i słono.

Biorąc pod uwagę jego niezbyt niską cenę, grzechem byłoby nie wykorzystać w pełni każdej części tego włoskiego produktu, nawet jego zapału. Tak naprawdę nawet skórka jest bardzo smaczna i zamiast ją wyrzucać, można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto kilka smacznych sposobów wykorzystania skórki w kuchni bez konieczności jej wyrzucania.

Kilka sposobów ponownego wykorzystania skórki parmezanu

Jeśli i Ty jesteś fanem Parmigiano Reggiano, z pewnością zechcesz poznać niektóre z nich lepsze sposoby na wykorzystanie jego zapału.

  • Rosół z parmezanem. Używając bulionu w proszku lub przygotowując bulion warzywny z marchewką, selerem i cebulą, możesz doprawić bulion wrzucając do garnka skórkę parmezanu. W niecałe 40 minut będziesz mieć rosół o smaku sera!
  • Gulasze i zupy. Przygotowując gulasz, można dodać skórkę parmezanu. W rzeczywistości podczas gotowania osiągnięta wysoka temperatura powoduje, że skórka zmięknie, dzięki czemu będzie wyjątkowo apetyczna i łatwa do żucia. W razie potrzeby skórkę można również wykorzystać do zagęszczenia niektórych zup.
  • Sos parmezanowy. Jeśli masz zamiar przygotować doskonały, prosty sos lub szmatkę, możesz pomyśleć o dodaniu skórki Parmigiano Reggiano, aby sos był smaczniejszy. Skórki sera nie trzeba zostawiać w sosie. Wystarczy, że zostawisz go w spokoju na czas gotowania, a następnie wyjmiesz go z sosu i, jeśli chcesz, zjesz osobno. Rezultatem będzie naprawdę smaczny sos, nawet bez konieczności dodawania startego parmezanu.
  • Risotto z parmezanem. Często słyszymy o risotto z 4 serami, ale co powiesz na fantastyczne risotto z parmezanem? Proces jest bardzo prosty, zacznij tak, jakbyś miał zrobić normalne białe risotto, używając bulionu i lekko mieszając go z winem. Podczas gotowania można następnie włożyć skórkę parmezanu, która będzie powoli się topić. Jeśli nie rozpuści się całkowicie, zawsze możesz rozważyć usunięcie go po zakończeniu gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *