Nasiona lnu można znaleźć w niektórych rodzajach wypieków. Niestety, pełni tutaj głównie funkcję dekoracyjną. Jeśli zjesz je w małych ilościach, możesz nie osiągnąć ich potężnych skutków zdrowotnych. Nasiona lnu mogą również pomóc nam schudnąć. Aby móc cieszyć się właściwościami zdrowotnymi, jakie oferują nasiona, konieczne jest rozbicie ich twardej skorupki. Albo przez dokładne gryzienie, albo przez namoczenie w wodzie (na noc przed spożyciem), albo przez zmielenie.
Efekty nasion lnu
Nasiona lnu mogą wzbogacić dietę o zdrowe tłuszcze, ale także białka i kwasy organiczne, enzymy, błonnik i witaminy (A, B, E). Minerały obejmują cynk, magnez i żelazo. Regularnie spożywając nasiona lnu, możemy zadbać także o zdrowie naszych jelit. Nasiona lnu regulują pracę układu trawiennego i zapobiegają wielu chorobom. Sporządzane z nich okłady łagodzą podrażnienia i choroby górnych dróg oddechowych.
Ilość siemienia lnianego
Ze względu na dużą zawartość błonnika należy stwierdzić, że nasiona lnu należy spożywać popijając odpowiednią ilością płynu. Powinniśmy spożywać je w ograniczonych ilościach, które mogłyby stanowić dawkę odpowiadającą 20 g siemienia lnianego dziennie (około 2 łyżek zmielonych nasion). Ważne jest, aby zachować dwugodzinną przerwę pomiędzy posiłkiem bogatym w siemię lniane a zażyciem leków, gdyż może to zaburzyć ich wchłanianie.
Zdjęcie: Pixabay
Różne formy siemienia lnianego
Siemię lniane można znaleźć w dwóch postaciach. Rzadziej występuje w kolorze złotym i jest też nieco droższy. Nie ma potrzeby go kupować, ponieważ nie zawiera tylu składników odżywczych, co zwykłe brązowe nasiona. Zmielone nasiona szybko jełczą, dlatego warto kupować je w całości i przed użyciem zmielić. Nasiona przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, w ciemności i suchości. Namoczone siemię lniane można mieszać z owocami, dodawać do musli, jogurtów, a nawet sosów i zup.
Zdrowe śniadanie
Około 30 g nasion lnu zalać ciepłą wodą tak, aby były zanurzone. Odstaw na co najmniej pół godziny (nawet na całą noc). Tę mieszaninę wymieszaj z bananem, odrobiną mleka (najlepiej kokosowego), kakao (lub karobem) i lekko podgrzej. Dodać cynamon i miód do smaku. Można ozdobić suszonymi owocami lub orzechami.
Nasiona lnu w formie naleśników
Innym pomysłem na zdrowe śniadanie jest zrobienie naleśników z nasion lnu. Wymieszaj 2 jajka, 4 łyżki mleka, 4 łyżki wody i 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Po 20 minutach dodać mus jabłkowy lub puree bananowe i wymieszać. Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać ze świeżymi owocami posypanymi cynamonem lub innymi przyprawami (kardamon, imbir).
Źródła informacji:
https://www.rodzinazdrowia.pl/siemianka-zamiast-owsianki-nowe-pomysly-na-zdrowe-i-pozywne-sniadanie
Zdjęcie: Pixabay