Sezonowe owoce i warzywa – rozkosze, które warto podać na stół w maju

Kupowanie i spożywanie sezonowych owoców i warzyw jest dobre dla zdrowia i planety. Oto, co wybrać w maju.

W maju natura obdarowuje naprawdę cennymi darami: pysznymi i pożywnymi sezonowymi owocami i warzywami, idealne do komponowania własnych posiłków ze smakiem i dobrocią. Wybór pomiędzy tymi odmianami jest nie tylko dobry dla zdrowia, ale ma także pozytywne skutki dla środowiska. Kupując sezonowe owoce i warzywa, możesz zaoszczędzić takie zasoby, jak energia do ogrzewania szklarni czy paliwo wykorzystywane do transportu tych warzyw.

Co więcej, są to prawie zawsze produkty zerokilometrowe, a zatem najlepsze z odżywczego punktu widzenia, ponieważ są świeże i zachowują wszystkie składniki odżywcze, które mogłyby zostać utracone pod wpływem światła lub wysokiej temperatury. Oto, które warzywa preferować w tym miesiącu.

Sezonowe owoce i warzywa do kupienia w maju

Kupowanie sezonowych owoców i warzyw jest dobre dla zdrowia, środowiska, a także portfela. W rzeczywistości, ponieważ są bardziej obfite w sezonie, będą kosztować mniej. Między innymi w maju można wybierać z naprawdę ogromnej różnorodności tych warzyw.

Jeśli chodzi o warzywa sezonowew maju możesz wybierać pomiędzy:

  • nowe ziemniaki
  • kiełki chmielu
  • ogórki
  • rakieta
  • bób
  • zielone fasolki
  • groszek
  • czosnek
  • agretti
  • szparag
  • boćwina
  • karczochy
  • marchew
  • Katalonia
  • kalafiory
  • brokuły
  • kapusta
  • kapusta włoska
  • cykoria
  • wierzchołki rzepy
  • cebule
  • koper włoski
  • endywia
  • sałata
  • pomidory
  • pory
  • rzepa
  • rzodkiewki
  • szalotka
  • seler
  • seler
  • szpinak
  • groszek śnieżny
  • waleriana
  • cukinia

Jednak warzywa sezonowe mogą się różnić w zależności od regionu, również w zależności od klimatu. Pomidory i cukinie zwykle przybywają w pierwszej kolejności na południe, gdzie jest cieplej, podczas gdy na północy pozostają brokuły i kalafior, częściej warzywa zimowe. Wtedy jest ich tak wielu różne owoce, które możesz wybrać w majuJak:

  • truskawki
  • nieszpułki
  • wiśnie
  • brzoskwinie
  • morele
  • cytryny
  • jabłka
  • gruszki

Nie brakuje także pięknych jadalnych kwiatów, takich jak czarny bez, robinia akacjowa i glicynia, które doskonale nadają się również do ozdabiania potraw. Wreszcie typowymi aromatycznymi ziołami maja są bazylia, szałwia, mięta, pietruszka i rozmaryn. Krótko mówiąc, wybór sezonowych owoców i warzyw to ważny wkład, jaki możemy wnieść w ochronę planety, doceniając to, co daje nam natura.

Tutaj możesz znaleźć kilka natomiast jeśli masz ochotę zdecydować się na dobry deser, oto on . Krótko mówiąc, jesteś rozpieszczany wyborem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *