Kupowanie i spożywanie sezonowych owoców i warzyw jest dobre dla zdrowia i planety. Oto, co wybrać w maju.
W maju natura obdarowuje naprawdę cennymi darami: pysznymi i pożywnymi sezonowymi owocami i warzywami, idealne do komponowania własnych posiłków ze smakiem i dobrocią. Wybór pomiędzy tymi odmianami jest nie tylko dobry dla zdrowia, ale ma także pozytywne skutki dla środowiska. Kupując sezonowe owoce i warzywa, możesz zaoszczędzić takie zasoby, jak energia do ogrzewania szklarni czy paliwo wykorzystywane do transportu tych warzyw.
Co więcej, są to prawie zawsze produkty zerokilometrowe, a zatem najlepsze z odżywczego punktu widzenia, ponieważ są świeże i zachowują wszystkie składniki odżywcze, które mogłyby zostać utracone pod wpływem światła lub wysokiej temperatury. Oto, które warzywa preferować w tym miesiącu.
Sezonowe owoce i warzywa do kupienia w maju
Kupowanie sezonowych owoców i warzyw jest dobre dla zdrowia, środowiska, a także portfela. W rzeczywistości, ponieważ są bardziej obfite w sezonie, będą kosztować mniej. Między innymi w maju można wybierać z naprawdę ogromnej różnorodności tych warzyw.
Jeśli chodzi o warzywa sezonowew maju możesz wybierać pomiędzy:
- nowe ziemniaki
- kiełki chmielu
- ogórki
- rakieta
- bób
- zielone fasolki
- groszek
- czosnek
- agretti
- szparag
- boćwina
- karczochy
- marchew
- Katalonia
- kalafiory
- brokuły
- kapusta
- kapusta włoska
- cykoria
- wierzchołki rzepy
- cebule
- koper włoski
- endywia
- sałata
- pomidory
- pory
- rzepa
- rzodkiewki
- szalotka
- seler
- seler
- szpinak
- groszek śnieżny
- waleriana
- cukinia
Jednak warzywa sezonowe mogą się różnić w zależności od regionu, również w zależności od klimatu. Pomidory i cukinie zwykle przybywają w pierwszej kolejności na południe, gdzie jest cieplej, podczas gdy na północy pozostają brokuły i kalafior, częściej warzywa zimowe. Wtedy jest ich tak wielu różne owoce, które możesz wybrać w majuJak:
- truskawki
- nieszpułki
- wiśnie
- brzoskwinie
- morele
- cytryny
- jabłka
- gruszki
Nie brakuje także pięknych jadalnych kwiatów, takich jak czarny bez, robinia akacjowa i glicynia, które doskonale nadają się również do ozdabiania potraw. Wreszcie typowymi aromatycznymi ziołami maja są bazylia, szałwia, mięta, pietruszka i rozmaryn. Krótko mówiąc, wybór sezonowych owoców i warzyw to ważny wkład, jaki możemy wnieść w ochronę planety, doceniając to, co daje nam natura.
Tutaj możesz znaleźć kilka natomiast jeśli masz ochotę zdecydować się na dobry deser, oto on . Krótko mówiąc, jesteś rozpieszczany wyborem!