Sery z miodem zawsze były zwycięskim połączeniem na stole. Ale ważne jest, aby wiedzieć, jak tworzyć właściwe kombinacje.
Włochy są liderem w produkcji serów i miodu. Te dwa produkty stanowią zwycięską kombinację, ale musisz uważać, aby wiedzieć, jak je połączyć we właściwy sposób.
Włochy mogą pochwalić się 488 rodzajami sera: nasza produkcja mleka należy do najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych na świecie. I cóż DOP otrzymały 52 włoskie sery, chroniona nazwa pochodzenia. Oprócz tych, którzy zdecydowali się na dietę wegańską, wszyscy uwielbiają sery i właściwie są to potrawy, których nigdy nie brakuje na włoskich stołach, zwłaszcza podczas wakacji.
Sery mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można nimi wypełnić pierwsze lub drugie danie, wzbogacić prostą sałatkę, ale można je też podawać samodzielnie na talerzu jako przystawkę, a w niektórych regionach nawet na zakończenie posiłku, zamiast deseru. Zwycięską kombinację na stole z pewnością reprezentuje ser i miód. Ale bądź ostrożny: każdy rodzaj sera wymaga określonej odmiany.
Sery i miód: oto jak je połączyć
Ser i miód to typowe połączenie i bardzo ceniony przez nas, Włochów. Nie wolno nam jednak popełnić błędu, że każdy miód pasuje do każdego sera. Zobaczmy, jakie są właściwe kombinacje.
Łącząc sery z miodem, musisz zdecydować, czy zrobić dopasowanie przez kontrast lub podobieństwo. Jeśli chcesz dopasować kontrast, będziesz musiał połącz bardzo słodki miód z dojrzałym serem o mocnym smaku; jeśli jednak wolisz łączyć podobne smaki, porozmawiamy o tym słodki miód po świeży i delikatny ser.
Do najbardziej udanych kontrastujących kombinacji należy ta pomiędzy Gorgonzola DOP i miód akacjowy: jest to typowy przypadek doskonałego małżeństwa pomiędzy dwoma przeciwieństwami. Doskonałe połączenie na koniec posiłku. Warto spróbować także tej świeżej i delikatnej ricotta z mocnym miodem kasztanowym: doskonałe połączenie także na śniadanie. Jeśli chcesz naprawdę zaskoczyć wszystkich, jako przystawkę zaproponuj smaczną 24-miesięczny ChNP Parmigiano Reggiano ze świeżym miodem eukaliptusowym z nutami balsamicznymi.
Kolejne doskonałe połączenie kontrastu zapewnia provolone z miodem cytrusowym: świeżość tego ostatniego doskonale komponuje się ze smakiem provolonu. Bardzo udanym i podobnym meczem jest ten pomiędzy Taggio i miód słonecznikowy, słodki miód o owocowym aromacie. Wreszcie innym porównaniem na podstawie podobieństwa jest porównanie między Castelmagno i miód spadziowy: oba mają mocny i intensywny smak, a razem mogą stanowić pyszną i oryginalną przystawkę do obiadu na bazie mięsa czerwonego, pieczeni lub mięs duszonych.