Czy znasz trik z kromką chleba z ryżem? W ten sposób rozwiążesz naprawdę irytujący problem i unikniesz niepotrzebnego bałaganu!
Ryż stał się w ostatnich latach jednym z najpopularniejszych płatków zbożowych w kuchni włoskiej. O wiele łatwiejszy do strawienia niż makaron, o wiele bardziej praktyczny do zabrania ze sobą na letnie wakacje (nad morzem czy w góry), a przede wszystkim można go łączyć z różnymi potrawami, takimi jak mięso, ryby czy warzywa. Krótko mówiąc, naprawdę niesamowite danie, gotowe na każdą potrzebę i przede wszystkim na każdą porę roku.
Ale jeśli chodzi o ryż, słyszałeś kiedyś o dodaniu do tego kromki chleba? Sztuczka, która szerzy się po całym kraju i która wydaje się być naprawdę skuteczna w rozwiązaniu ogromnego problemu, bardzo powszechnego i znienawidzonego przez szefów kuchni. Zobaczmy razem, co to jest.
Ryż i kromka chleba: oto sztuczka, na którą wszyscy czekali
Jak już powiedzieliśmy wcześniej, Ryż, w ciągu ostatnich kilku lat, Wydaje się, że jest to jedno z najpopularniejszych dań w naszej kuchni. Można go łączyć ze wszystkim na co mamy ochotę, łatwy w transporcie, sycący, a jednocześnie lekki, może stać się ulubionym daniem nawet osób na diecie. Dlatego bardzo często w ciągu tygodnia zjadamy znacznie więcej ryżu niż makaronu. Co więcej, na rynku dostępny jest nie tylko ryż biały, ale jego różne rodzaje.
Powiedziawszy to, wiemy również, że dla tych, którzy są jego zagorzałymi miłośnikami, jego ugotowanie zajmuje sporo minut, o wiele więcej niż w przypadku makaronu. Często mówimy o minimum 15 minutach. Oznacza to, że pomimo timera, który ustawiliśmy za pomocą telefonu komórkowego lub Alexy, z pewnością mamy tendencję do zapominania o tym na kuchence. W tym przypadku może się zdarzyć, że się przegotuje. Jak to naprawić? Wyrzuć to?
Absolutnie nie! Więc tak się to wykorzystuje sztuczka z kromką chleba. To drugie rozwiązanie jest bardzo proste w zastosowaniu: wystarczy, że włożysz je – gdyby było czerstwe, byłoby lepiej – do garnka z rozgotowanym ryżem. Ten ostatni będzie miał tendencję do wchłaniania wody wchłoniętej przez ryż, w ten sposób przyciągając ją do siebie i pozostawiając ryż raczej suchy i nieco twardszy, tak jak w rzeczywistości powinien być po ugotowaniu.
Krótko mówiąc, efekt będzie idealny, nie będziesz musiał wyrzucać ryżu i możesz dalej tworzyć swoje dania, takie jak sałatki, pojedyncze dania lub po prostu ryż i warzywa: będą pyszne!