Rytuały i tradycje w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, przy stole muszą być obecne…

We wtorek Cerkiew prawosławna obchodzi wielkie święto. Poza tym 26 grudnia obchodzimy drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia, chrześcijańskie święto Najświętszej Maryi Panny.

W tym dniu Cerkiew prawosławna gromadzi wiernych i oddaje cześć Matce Bożej – Dziewicy Maryi słowami dziękczynienia. Dzień Ojca to święto, które celebruje ojcostwo i męskie rodzicielstwo, tak jak Dzień Matki celebruje macierzyństwo.

Jest kilka rzeczy, które warto postawić na stole i zwyczaje, których warto przestrzegać w drugi dzień Bożego Narodzenia.

Cerkiew prawosławna czci św. Józefa Oblubieńca i króla Dawida 26 grudnia (Dzień Ojca). W tym dniu oprócz św. Józefa Oblubieńca obchodzone są także św. Król Dawid, a także św. Jakub, brat Boży, pierwszy chrześcijański biskup miasta Jerozolimy.

Święty Józef był pochodzenia królewskiego, z domu Dawida i Salomona, wnuka Matatowa, prawnuka Eliezera, z natury syna Jakuba, a według prawa pokrewieństwa Eliasza. Ponieważ jego dziadek Matath zmarł po urodzeniu się jego ojca Jakuba. A żona Mattata, matki Jakuba, została wzięta za żonę przez Melchiusza z pokolenia Natana, syna Dawida, i urodziła mu Eliasza.

Wśród chrześcijan zachodnich i wschodnich istnieją różne opinie na temat św. Józefa. Mieszkańcy Zachodu mówią, że aż do śmierci był dziewicą i nigdy się nie ożenił, natomiast mieszkańcy Wschodu twierdzą, że miał żonę i spłodził dzieci.

Tak więc Nicefor, historyk starożytnej Grecji, podążający za św. Hipolitem, donosi, że poślubił Salome; ale nie myślcie (dodaje), że to ta sama Salome, która była w Betlejem i chciała być położną przy niewypowiedzianym narodzeniu Pana; to była inna Salome.

Ponieważ była spokrewniona z Elżbietą i Najświętszą Dziewicą, a była córką Aggeusza, brata Zachariasza, ojca Poprzednika; a Aggeusz i Zachariasz byli synami kapłana Barachiasza.

W drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia, 26 grudnia, przypada chrześcijańskie święto Najświętszej Bogurodzicy. W tym dniu Cerkiew prawosławna gromadzi wiernych i oddaje cześć Matce Bożej – Dziewicy Maryi słowami dziękczynienia.

Dzień Ojca to święto, które celebruje ojcostwo i męskie rodzicielstwo, tak jak Dzień Matki celebruje macierzyństwo.

„Przyjdźcie – zaprasza nas dzisiaj Kościół – zaśpiewać Matce Zbawiciela, która już po urodzeniu okazała się Dziewicą!”.

Nazywa się to soborem, ponieważ oznacza zbiorowe, ogólne nabożeństwo. Obchodzone jest także wspomnienie św. króla Dawida jako chwalebnego przodka Jezusa Chrystusa i św. Jakuba, brata Pańskiego, pierwszego chrześcijańskiego biskupa miasta Jerozolimy.

David, Davina, Joseph obchodzą swoje imieniny

Według zwyczajów ludowych w tym dniu nadal panuje świąteczna atmosfera. Ludzie goszczą się nawzajem, zastawiają bogate stoły z daniami mięsnymi, owocami, winem i brandy. W tym dniu nikt nie powinien pracować.

To jest w tym duchu od przygotowaliśmy dla Ciebie wspaniałe oferty, które możesz postawić na swoim stole w ten świąteczny dzień.

Pierwszy przepis pochodzi od słynnego szefa kuchni Ivana Zvezdevaprzesłane na jego stronę Ona jest dla Pieczeń wieprzowa z sosem winnym – karkówka z piekarnika z czerwonym winem i warzywami. Jest odpowiedni dla 12 osób i przygotowuje się go w nieco ponad 3 godziny.

Niezbędne produkty
2,5 kg. karkówka – cały kawałek
1 łyżeczka soli
3 łyżki mąki
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka oregano
czarny pieprz do smaku
1 por
2 marchewki
60ml. Olej słonecznikowy
250 ml Wino czerwone Syrah
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mięso jest solone ze wszystkich stron

2. W misce wymieszaj mąkę, pieprz, kminek, cząber i czerwoną paprykę. Natrzyj mięso tą mieszanką ze wszystkich stron.

3. Dokręcić nitką kuchenną, aby nie odkształciła się podczas pieczenia.

4. Na blasze do pieczenia ułożyć całe marchewki i por przekrojony na pół. Mięso układa się na warzywach tak, aby nie spoczywało na dnie patelni.

5. Rozgrzej olej do wysokiej temperatury i polej nim mięso, aż będzie czerwone. Na blaszce do dekoracji połóż kilka ziemniaków pokrojonych w duże kawałki.

6. Piekarnik nagrzewamy do 220 C, pieczemy mięso 20 minut, następnie obniżamy do 150 C i pieczemy około 3 godzin.

7. Nakłuj szaszłykiem, a sok, który wypłynie, powinien być klarowny, co świadczy o tym, że mięso jest ugotowane.

8. Zdjąć pieczone mięso z patelni, marchew i por pokroić w drobną kostkę i włożyć do zapiekanki z tyłu z sosem do pieczenia, podgrzać i dodać przecier pomidorowy, czosnek i wino.

9. Tak więc sos gotuje się przez 10 minut, następnie rozciera i filtruje przez drobne sitko, jeśli trzeba go posolić.

10. Mięso pokroić w plastry i polać sosem.

Nasza druga propozycja to deser czekoladowy, który jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu:

Niezbędne produkty:
6 dużych jaj
1/2 szklanki cukru
200 g naturalnej czekolady
1/2 łyżeczki soli

To wspaniałe ciasto czekoladowe piecze się w kąpieli wodnej, a jego przygotowanie jest dość proste. W misce wymieszaj żółtka, cukier i czekoladę roztopioną w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mieszaj, aż będzie gładka.

W osobnej misce ubić białka z połową łyżeczki soli. Sól nie tylko sprawi, że białka jaj staną się sztywne, ale także wydobędzie smak czekolady. Następnie ostrożnie dodaj część z nich do masy czekoladowej.

Wymieszaj i dodaj pozostałe białka. Ważne jest, aby mieszać powoli łyżką.

Ciasto wyłożyć do formy do pieczenia wysmarowanej wcześniej olejem i przełożyć do głębszej formy. Napełnij patelnię do połowy gorącą wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-35 minut.

Posyp ciasto cukrem pudrem i najlepiej podawaj łyżką. Zobaczysz jak czekolada roztopiła się w puszystym cieście. W razie potrzeby dodać gałkę lodów.

Smacznego!

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *