Zdjęcie: iStock/Gulliwer
Jeżeli chcesz naprawdę sprawić radość rodzinie na nadchodzące święta, zaskocz ją na śniadanie tymi pysznymi, domowymi wypiekami.
Składniki potrzebne na domowe bułeczki:
250 g masy
4 łyżki cukier
1 jajko
150 g ciepłego mleka
1 opakowanie suchych drożdży
500 g mąki
otarta skórka z cytryny
1 łyżka. cukier waniliowy
Na farsz:
Konfitura jeżynowa lub inna, cukier puder.
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Ubić tłuszcz, jajko i cukier, następnie dodać mleko, mąkę i resztę składników. Mieszamy i zagniatamy ciasto, następnie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Zagniecione ciasto podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 części. Do każdej części nakładamy odrobinę dżemu, zawińmy bułki i ułóżmy je na blasze, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Bułeczki powinny pozostać lekkie. Posypać cukrem pudrem i podawać.