Rozpływające się w ustach: Domowe bułeczki z dżemem




Zdjęcie: iStock/Gulliwer

Jeżeli chcesz naprawdę sprawić radość rodzinie na nadchodzące święta, zaskocz ją na śniadanie tymi pysznymi, domowymi wypiekami.

Składniki potrzebne na domowe bułeczki:

250 g masy

4 łyżki cukier

1 jajko

150 g ciepłego mleka

1 opakowanie suchych drożdży

500 g mąki

otarta skórka z cytryny

1 łyżka. cukier waniliowy

Na farsz:

Konfitura jeżynowa lub inna, cukier puder.

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Ubić tłuszcz, jajko i cukier, następnie dodać mleko, mąkę i resztę składników. Mieszamy i zagniatamy ciasto, następnie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Zagniecione ciasto podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 części. Do każdej części nakładamy odrobinę dżemu, zawińmy bułki i ułóżmy je na blasze, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Bułeczki powinny pozostać lekkie. Posypać cukrem pudrem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *