Kawałek mięsa połóż na drewnianym siekaczu i równomiernie filetuj, tak aby powstał arkusz o maksymalnej grubości 2 cm. Następnie delikatnie uderzaj w arkusz mięsa tłuczkiem, aby go spłaszczyć i uczynić bardziej miękkim.
Poznaj przepis na świąteczny stół.
Jak zrobić roladę wieprzową z serem i warzywami
Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy i dobrze je rozcieramy w moździerzu. Posyp je kawałkiem mięsa z obu stron. Następnie skrapiamy mięso odrobiną oleju i masujemy palcami, aby aromaty przypraw równomiernie wniknęły w mięso.
Kawałek mięsa zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny. Jeśli jest to dla Ciebie łatwiejsze, możesz pokroić mięso na dwie części i zrobić dwie bułki.
Aby uformować bułkę, wyjmij mięso z zimna i połóż je na drewnianym siekaczu. Całą powierzchnię mięsa posypać tartym serem. Następnie dodać paprykę pokrojoną w paski lub kostkę. Pomiędzy kawałkami pieprzu przeplata strąki zielonej fasoli, bezpośrednio mrożone, aby uzyskać efektowną mozaikę kolorów. Ostrożnie zwiń mięso, tak aby składniki dobrze się w nim ułożyły.
Roladę owiń sznurkiem kuchennym i ułóż w naczyniu do pieczenia. Roladę posmaruj oliwą i przykryj naczynie papierem do pieczenia. nałóż folię aluminiową na papier. Nakłuj folię i papier do pieczenia czubkiem noża w 2-3 miejscach.
Włóż naczynie z rolką wieprzową do piekarnika. Ustawić czas na 40 minut i temperaturę na 180 stopni Celsjusza. Po upływie ustawionego czasu zdjąć folię i papier do pieczenia i obrócić bułkę na drugą stronę. Roladę bez przykrycia przygotowywać przez około 20 minut. Można go także przewrócić na drugą stronę, każdorazowo smarując sosem z naczynia, aby nie wysechł i ładnie się zarumienił.
Po wyjęciu z piekarnika pyszną roladkę wieprzową z serem i warzywami należy dobrze wystudzić pod przykryciem. Wtedy będziesz mógł go porcjować i układać na talerzach. Będzie wyglądać efektownie w przekroju, z grą kolorów warzyw i serów. Opcjonalnie dla smaku i koloru można dodać także gotowaną marchewkę.
Również z kategorii przepisów na bułki mięsne, smaczne i apetyczne, możesz także przygotować przepis na .