Rokitnik: bomba witaminowa na każdy dzień

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L) to krzew naturalnie występujący w Europie, ale także na Kaukazie, a nawet na Syberii. Cenimy ją szczególnie za owalne, pomarańczowe owoce, ale cała roślina ma działanie lecznicze. Zbieranie kwaśnych jagód może być nieprzyjemne ze względu na ostre ciernie, którymi możesz się ukłuć, jeśli nie będziesz uważać. Suszone młode liście, ale także całe gałązki są miażdżone i wykorzystywane do przygotowania herbaty. Mogą pomóc w walce z biegunką.

Rokitnik zwyczajny i jego bogactwa odżywcze

Owoc zawiera całą masę wyjątkowych substancji, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka i układ odpornościowy człowieka. Wymieńmy na przykład witaminę C, B, ale także A, D, E i K. Ponadto zawiera również minerały, takie jak potas, magnez, wapń i żelazo. Warto zwrócić uwagę na znaczną ilość karotenoidów, fosfolipidów, garbników, ale także kwasów organicznych (szczawiowego, maleinowego, jabłkowego, winowego) oraz antocyjanów, flawonoidów (znanych ze swoich właściwości przeciwnowotworowych), kwasów fenolowych, katechin i innych.

Rokitnik zwyczajny

Zdjęcie: Pixabay

Olej z rokitnika zwyczajnego

Owoce zawierają dość dużo lipidów, dzięki którym można wyprodukować olej z rokitnika. Ma ciemnobrązową barwę i oprócz karotenoidów zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i sterole roślinne. Można go stosować zewnętrznie, szczególnie przy leczeniu egzemy skórnej, oparzeń, oparzeń słonecznych i trudno gojących się ran. Następnie wykorzystuje się go wewnętrznie do wspomagania trawienia, regeneracji błony śluzowej żołądka, ochrony komórek wątroby i walki z rakiem. Ponieważ olej rokitnikowy zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, uważa się go również za korzystny dla zdrowia układu krążenia człowieka.

Syrop z rokitnika

Bardziej popularny jest syrop z rokitnika, który zamiast klasycznego syropu można po prostu rozcieńczyć wodą. Ma lepszy smak niż olej. Może stać się stałym źródłem witamin dla dorosłych i dzieci. Wadą jest to, że syrop jest dość kwaśny, dlatego często jest słodzony. Czasami za dużo. Jeśli zdecydujesz się na użycie rokitnika w formie syropu, pomyśl o nim także jako o źródle cukrów i ustalaj jego ograniczoną ilość na dzień. Inną opcją jest zakup dżemu z rokitnika.

Działanie jagód rokitnika

Owoce pomarańczowe stosuje się głównie w celu zapobiegania lub leczenia objawów związanych z przeziębieniem i infekcjami. Produkty z rokitnika stosowane są w celu wzmocnienia odporności i działania antybakteryjnego (są odpowiednie przeciwko Bacillus cereus, Listeria monocytogenes i Yersinia enterocolitica). Owoc zawiera ogromną ilość witaminy C i karotenoidów. Może więc pochwalić się działaniem antyoksydacyjnym.

Źródła informacji:

https://www.lekarna.cz/clanek/rakytnik-rostlina-budoucnosti/

https://dietetycy.org.pl/rokitnik-niezwykla-roslina/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *