Rogaliki wielkopostne z marmoladą. Przepis na najpuchniejsze ciasto

Jeśli chcesz rozpieszczać swoją rodzinę śniadaniem puszystymi daniami z ciasta, proponujemy Ci przepis na rogaliki na czczo z marmoladą. Rogaliki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, można je zjeść podczas przerwy na lunch w biurze lub szkole.

Rogaliki są pyszne podawane na śniadanie z filiżanką herbaty / Shutterstock

Nie ma problemu, jeśli w Twojej spiżarni nie ma słoika z marmoladą. Rożki możesz wypełnić ulubionym dżemem, byle nie był płynny. Marmolada to także rodzaj dżemu, ale jest gęstszy, bardziej spójny i bardzo aromatyczny. A jeśli zamierzasz użyć dżemu i jest on lekko płynny, możesz połączyć go ze skrobią spożywczą, bułką tartą lub mielonymi orzechami.

Ciasto na rogaliki przygotowuje się bardzo prosto, z niewielu składników, które masz w spiżarni i lodówce. Jest to ciasto na zakwasie, podobne do klasycznego ciasta chlebowego.

A skoro już wspomniałam o chlebie, to może wypróbujecie też przepis na . Mogą być chlebem, którego potrzebujesz na obfite śniadanie. W kolejnych wierszach szczegółowo opisujemy przepis na rogaliki na czczo z marmoladą.

Sposób przygotowania

Najpierw zbierz wszystkie składniki na stole roboczym, a także narzędzia do przygotowania ciasta. Weź dużą miskę i bezpośrednio do niej przesiej mąkę. Pozostaw mąkę w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Jeśli mąka jest bardzo zimna podczas wyrabiania ciasta, będzie ono rosło wolniej.

Jak przygotować ciasto na rogaliki z marmoladą

Gdy mąka ostygnie w temperaturze pokojowej, utwórz w jej środku dołek. Dodaj tam drożdże i cukier. Mieszając drożdże z cukrem, dolewamy odrobinę ciepłej wody. Następnie przykryj miskę ściereczką i pozwól brzeczce drożdżowej rozwinąć się na 8-10 minut.

Dodaj sól do brzegów mąki w misce. Gdy drożdże już się dostatecznie aktywują, a majonez podwoi objętość, zacznij zalewać je ciepłą wodą, mieszając je z mąką w misce. Stopniowo dodawaj olej w trakcie wyrabiania ciasta w misce.

Gdy ciasto stanie się zwarte i przestanie kleić się do dłoni, uformuj z niego kulę i przykryj folią spożywczą. Pozostawić do wyrośnięcia na 50-60 minut w ciepłym miejscu.

Jak formować i piec rogaliki marmoladowe

Gdy ciasto wystarczająco wyrośnie, połóż je na lekko naoliwionej powierzchni roboczej. Podziel je na cztery równe części i uformuj z nich kulę.

Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na okrągły placek, niezbyt gruby. Pokrój arkusz na 10-12 trójkątnych kawałków, zaczynając od środka na zewnątrz. Aby uformować rogaliki na czczo z marmoladą, na spód każdego trójkąta ciasta nałóż łyżkę marmolady. Następnie zwiń ciasto zaczynając od podstawy ku górze.

Po uformowaniu rogalików z marmoladą ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut w temperaturze pokojowej.

Przed włożeniem blachy do piekarnika nagrzej ją do 175 stopni Celsjusza. Następnie pieczemy rogaliki przez 30-40 minut, aż ładnie się zarumienią na powierzchni.

Również z kategorii przepisów na domowe ciasta możesz wypróbować także przepis na .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *